2020-11-24
本身将军澳系劣食之地,自从商场翻新过引入唔少食肆真系生色不少。呢间台湾野就喺将军澳中心最尾,都好僻下,加上个装修太商业化令人唔系好想入去食。但往往你以为唔好食嘅嘢原来有惊喜!首先佢餐牌都几多花款,不过见佢推荐呢款“十七岁的面”就一于试下。自选车仔面得呢个冇得拣酱汁同汤,配料都有相当多选择。我就分别叫咗麻椒贡丸、炸鱼蛋、麻辣鸭血、金钱肚同白萝卜。一碗大辣一碗小辣。但呢个就系重点!好辣好辣好辣。无论大中小辣我都觉得一样咁辣😂😂大辣𠮶碗食一啖已经顶唔顺狂咳,佢啲辣仲要系被辣油浊亲,喉咙好难受𠮶种。本身其实系嗜辣之人,都一路食一路抹汗。所以大家叫之前要有心理准备。小辣𠮶碗叫好d但都好辣,忍唔住倒晒碗汤入去中和下。冇错,佢好似食菜远捞面咁有碗汤畀你。除咗太辣之外呢其实唔影响整体味道,个酱好似xo酱咁,有啲瑶柱粒粒喺入面,系几惹味同开胃,不过稍嫌太多辣油。但总括来说系好食嘅。配料除咗个贡丸之外真系冇乜特别,贡丸入面有啲辣椒碎咁。其实成餐最好味系个油麦菜,佢餐牌写炒a菜。一上枱浸蒜香味扑鼻,食到停唔到口,啲菜好清甜鲜嫩,可能落咗糖炒,虽则都系好多油,不过可能就系因为咁所以好好食。咁见佢咁多嘢食就再嗌
但往往你以为唔好食嘅嘢原来有惊喜!
一碗大辣一碗小辣。
但呢个就系重点!
好辣好辣好辣。
配料除咗个贡丸之外真系冇乜特别,贡丸入面有啲辣椒碎咁。
咁见佢咁多嘢食就再嗌多个盐酥鸡啦,啲鸡肉真系麻麻地。味道都还好,唔系好正宗啰不过。但佢呢个价位呢个地区我都唔会太高要求,唔使要人整到士林夜市咁嘅。
整体来讲,价钱合理,味道满意,份量足够,就系可以唔使咁辣,始终香港人唔系个个接受到。