2020-12-09
当有人同你讲:「甜品系另一个胃」,我恳请你好好相信。——————食得再饱,港女如米米都可以奖励自己一个甜品。而且,叹一个疏乎厘,跟本唔需要理由。利申- 唔识焗甜品,更加无金舌头,但见到个#soufflé 发到咁高已经感到赏心悦目。张相影得不完美可改善,但疏乎厘本身其实系焗得十分靓仔:蛋白绵密而有弹性,外层松软,同时中心湿润。味道方面亦唔会过甜,食落有淡淡蛋香但无蛋腥味。呢个梳乎厘我真心欣赏,最少,我认真为佢写咗呢一小段食谱。可能我要求低,又或者只系我未试过其他更好味嘅,但容许我排佢做「我最喜爱的梳乎厘排行榜」嘅第一位。不过都有少少美中不足,一系可惜今日无姜汁,二系可惜我太饱。但基于甜品系另一个胃,我最后自己食晒一整个。本身已经好饱嘅我都惊讶点解自己可以食得晒,继而有极少量罪恶感。所以都系建议大家分甘同味,少食多滋味,多食...就之后做运动补偿返。人生好难,奖励自己好好地叹一个疏乎厘,唔需要太多罪恶感同理由。我支持你- 食咗先。
——————