2021-01-25
今日和老公去湾仔,铜锣湾行街,行到攰攰地想揾个地方休息下食个 tea, 于是就去左 Time Square 里面既 Lady M 坐底食件 cake, 饮杯野抖一抖;可能果时系2点几3点下午茶时段和疫情关系,坐位与坐位之间要保持一段社交距离,所以里面只提供6-7张枱给客人坐;我地排队等左30分钟左右才有位;我地叫左一件玫瑰千层蛋糕,一件朱古力棋盘蛋糕和一杯冻柚子柠檬梳打。玫瑰千层蛋糕:蛋糕面有几片小玫瑰花瓣和一层好似啫喱状既物体,好香好清甜玫瑰味,但略甜左少少,下面就系一层一层既千层蛋糕,好香好滑既奶油味,物超所值;之前食过伯爵茶蛋糕已觉得好好味,估唔到这款玫瑰千层蛋糕令我有惊喜,值得推介。朱古力棋盘蛋糕:蛋糕面有一层朱古力,好浓朱古力味,蛋糕中间有一格格朱古力蛋糕和海绵蛋糕,好似西方象棋既棋盘咁,好别致,蛋糕几软熟,但本人都系比较喜欢千层蛋糕既口感。冻柚子柠檬梳打:柚子和柠檬十分之夹,味道刚刚好,不太甜不太酸。
玫瑰千层蛋糕
朱古力棋盘蛋糕