2022-11-29 379 浏览
友人请客, 今晚放工带我入元朗食Omakase, 生长水远, 准时入到元朗都起码过7点, 正好呢间Omakase晚市正正7:30开门, 时间就得很好。餐厅算系几近元朗港铁站, 步行约5分钟到, 正门位于一条安静嘅横街之中, 可算是隐世之店。而餐厅内全吧台L设计, 每位食客都能近距离睇到师傅处理过程。晚市一共有三款set, 我地拣咗中等价HK$1,280先上三款前菜:鱿鱼: 质感爽中带糊口南瓜: 南瓜打成蓉, 食到本身嘅微甜烤慈菇: 超爽脆, 粉感质地, 少少盐调味北海道帆立贝刺身: 一粒分别有两款调味, 加入海藻盐、青柠汁, 食出微鲜甜另外半粒加上鱼子酱、豉油、Wasabi: 鱼子酱咸香同wasabi好match, 鲜味再提升鹿儿岛真鲷: 加上紫苏花、萝卜蓉、葱、酸汁, 入口淡淡鱼香, 又有花嘅清香北海道春鱼: 油份重, 以禾秆草烟熏, 渗出独有酸味; 垫底有酸腌洋葱, 夹埋一齐食, 平衡鱼皮中油份, 带少少甘香柔煮八爪鱼须: 经慢煮两小时同埋拍打按摩, 令口感偏林, 似食紧汁煮牛腩, 再加咗柚子皮提鲜; 配有似葱轻脆嘅莲芋, 爽脆索汁 小食有: 淮山渍, 自家制柚子渍大根、牛榜渍、味

晚市一共有三款set, 我地拣咗中等价HK$1,280

先上三款前菜:
鱿鱼: 质感爽中带糊口
南瓜: 南瓜打成蓉, 食到本身嘅微甜
烤慈菇: 超爽脆, 粉感质地, 少少盐调味

北海道帆立贝刺身: 一粒分别有两款调味,
加入海藻盐、青柠汁, 食出微鲜甜

小食有: 淮山渍, 自家制柚子渍大根、牛榜渍、味噌蒜头
呢度嘅寿司米由两种北海道米加一款叫月光米沟成, 软熟有米香中又不失口感。

白菇鸡汤; 冇加水, 味道较清, 饮落舒服

深海池鱼: 鱼质好滑, 少少甘香, 冇筋

石门鲷: 肉质爽滑, 鱼味偏淡

北海道𫚕鱼: 油份高, 甘香味浓, 冇鱼油渗出

黑目: 油份高, 火灸过令鱼油提升, 鱼质偏林, 咬后变成蓉

北海道缟虾: 虾膏火灸后味更浓, 虾微爽, 混合食, 鲜香又带些少焦香

慢煮北海道𩽾𩾌鱼肝: 入口即溶, 细味有咸甜味, 超滑

𩽾𩾌鱼煮物: 汤底清甜, 鱼质似田鸡肉, 但冇味

大拖罗: wasabi 渍, 中间夹火灸吞拿鱼筋, 令入口鱼油更丰富

北海道马粪海胆: 味道甘甜, 即溶creamy

酱油渍吞拿鱼手卷: 紫苏叶, 芝麻, 酱油渍咸香同紫苏叶好夹

最后送上味噌汤同埋清甜多汁嘅日本哈蜜瓜。

2022-11-23