餐厅: 温野菜 (2000年廣場)
资讯:

2016-12-19 11868 浏览
若要人不知,除非己莫为。哎,被A姐知道我自己一个人去咗温野菜叹和牛,嬲嬲猪,梗系要带佢食温野菜On-Yasai,补返数!!!有朋友仔可能都知道温野菜On-Yasai喺日本已经有超过300间分店,食Shabu Shabu!! 主打食材由日本福冈、鹿儿岛、熊本、北海道等地直送,新鲜都震,所以价钱都偏贵。平时ShabuShabu都系一大锅,呢度系一人一锅!!! 有八种汤底拣,大部分都系$29。A姐话要靓靓,嗌咗骨胶原柚子塩汤,一嚟就系就系啫喱状,不过煲一阵就会溶咗,有淡淡嘅柚子清香。而我就叫咗鲣鱼汤,嚟到唔觉好特别,里面有几条鱼干,滚起就好香,原来𠮶啲鱼干系用咗日本传统「手火山式」嘅烟熏方法,特别香。餐厅名叫「温野菜」,意思系「温热的蔬菜」,就梗系要食菜啦!! 我哋叫咗野菜五品盛盒,一次过试五样嘢,有生菜,旺菜,水菜,啡金菇同甘笋丝,由日本福冈同青森直送,好鲜甜,好似去咗日本咁。出咗名大食嘅我哋,食菜就梗系唔够啦!! 不过呢度嘅肉,真系好细碟,每碟大概得𠮶四块,劲快食完,所以我哋叫咗好够碟。佐贺A5黑毛和牛西冷,肉质较实,油脂较少,虽然贵啲,但我哋钟意鹿儿岛和牛肩脊肉多啲。鹿儿岛黑毛和牛肩脊
野菜五品盛盒

佐贺A5黑毛和牛西冷
鹿儿岛黑毛和牛肩脊肉,切得比佐贺和牛西冷薄,真系放落去𠮶汤5-6秒就食得。肉味虽然较淡,但系真系入口即溶,全因较多脂肪,好正!!
鹿儿岛黑毛和牛肩脊肉
而澳洲M9和牛肩脊肉同美国上级牛肋肉就较为普通,同平时食牛阵,牛涮锅嘅差唔多。
澳洲M9和牛肩脊
美国上级牛肋肉
反而,丹麦鸡腿肉有惊喜,好滑好香鸡味!! 一碟得4旧,食完都唔够,真系要叫多碟。
丹麦鸡腿肉
我哋仲嗌咗黑松露免治鸡肉,黑松露味唔重,肉质普通。
黑松露免治鸡肉
讲真,食完咁多碟肉,都唔系好饱,埋单每人平均$400几蚊,真系唔可以成日食。
2016-10-29
野菜五品盛盒