2022-06-20
其实疫情后这几年,好多食肆都好注重卫生,好耐未见过咁令我作呕既店。第一次黎,叫左个柚子鸡乌冬,味道不错,但食食下见到条头发,谂住都唔出奇既,而且我唔肯定系自己既定系厨师跌落既,冇出声就咁拎走条头发,将附近既鸡拨开一边继续食剩下的。再食左两啖,发现食紧果旧鸡同堆柚子酱中间缠住好几条头发,我再冇办法觉得头发好少事出街食唔出奇,因为佢堆缠发太令我呕心,加上咁缠住既肯定唔系我既,而系煮食时缠上的。🤮我话俾店员听,佢问:咁要唔要换过盘俾你?我话唔驶佢就走左去。我心谂唔好意思都唔使讲声?虽然我唔会因此多/少紧块肉,但会觉得:1. 店员系咪成日遇到呢种情况所以习以为常?2. 店员系咪以为我想呃过盘鸡食?而且堆发鸡咁核突我呕鸡张纸巾都掉埋落去,唔收左佢唔通俾我继续食?之后我见佢带住执盘同清洁抹枱既手套去将一堆柠檬切片由大盆手拎去细盆,其实用夹会唔会卫生d?时间都唔差两秒。反正我见呢间野卫生意识低但好多人去食,我俾劣评大概都冇影响,就决定将件事写出黎。人生第一次写食评,唔系讲笑,唔发生系我身上我都冇谂到食野见头发(堆)会反胃左成日而家晚餐都唔想食。
1. 店员系咪成日遇到呢种情况所以习以为常?
2. 店员系咪以为我想呃过盘鸡食?