2019-09-15
话说我男人每月都要食几次火锅,作为一位跟得夫人,呢个星期咁岩收早左,就去左尖沙咀的新火锅店打边炉。地点非常方便,地铁站行5分钟到就到。场内系富有古典的中式宫庭的设计,完全演绎到香香「宫煮」呢个名。坐低当然要混酱啦,生蒜同炸蒜系加的。重点系个蒜油,真系超级香口!我只系系我的酱油碟落左一羹仔,点牛肉食真系好正!餐厅有多款公主级汤底,除了有养颜的花胶鸡及惹味的黑椒肉蟹汤底外,仲有我今次叫的芫荽山汤锅(又叫崇德公主)。锅内芫荽真心唔少,如果钟意食「荽」餐的人可以试试。食火锅点可以唔叫手切肉呢?从呢客手切新鲜牛面肉的颜色,就睇得出佢够晒新鲜。但由于手切的关系,都系做唔到切到好薄,加上肉质较咬口,所以食落唔多够淋。餐厅有多款饺子可以选择,我们就要左一套八只的香香宫煮饺子拼盘。入面包括四款饺子:韭菜猪肉饺、黑松露蟹肉饺、蟹黄饺及凤尾鲜虾云吞。系四款饺中,我最钟意黑松露蟹肉饺。黑松露味的味道刚刚好,唔会盖过蟹的鲜味,整体非常夹。另外,凤尾鲜虾云吞放左一只虾系中间,旁边用上多汁的猪肉包住,入口鲜甜。即炸响铃系名乎其实的即炸!上菜时,已经闻到香气扑鼻。由于每层之间的空位唔少,所以浸落汤几秒后,仍然保持到中
即炸响铃系名乎其实的即炸!上菜时,已经闻到香气扑鼻。由于每层之间的空位唔少,所以浸落汤几秒后,仍然保持到中间有层次及口感。
热辣辣的自家制作炸鱼皮,由于系新鲜炸起,口感特别松脆。尤其系大家食紧浓味的汤底!
由早几个月的一次火锅,我开始识欣赏鸭血。今次见到餐厅都有鸭血卖,二话不说就叫左一份。一份有八块的鸭血,食落口感够软滑,而且味道唔腥。
餐厅的手打丸比其他火锅店更弹牙!手打墨鱼丸内酿了一粒鹅肝。甜酸苦辣丸,一份齐晒四味:甜有桂圆猪肉丸、酸有柠檬猪肉丸、苦有凉瓜牛肉丸、辣就当然系放了辣椒的牛肉丸。
食完一个热辣辣的火锅,我就食埋一碗冻冰冰的雪耳糖水,即时降温又滋润!
我系一个爱写字爱分享的吃货!如果钟意我分享的,我邀请您订阅我的食评,我会继续与大家继续发掘有咩CP高的冰粮!(敬礼)