2024-04-21
平时唔写食评,但呢间真系要写翻出嚟,希望大家唔好去贴钱买难受。最近佢地同朝日夫妇合作出咗个刨冰,我同朋友就约埋一齐去食刨冰,咁就顺便喺𠮶度食埋晚餐。先讲食物质素,我食嘅系寿喜烧牛肉定食($98)。味道我觉得同sukiya分别不大,所以完全唔值呢个价钱。加上佢嘅寿喜烧冇鸡蛋,汤汁都系比较淡同埋稀,比较似平时食乌冬𠮶啲汤底,唔似寿喜烧,但送饭系ok食得落口嘅。至于服务态度,全间铺头都系中年女侍应,目测同谭仔差唔多。问题系间餐厅装修到咁文青,但系啲侍应讲嘢都系大呼小叫,仲要超级冇礼貌,亦都完全唔帮手。叫佢地嚟落单又要叫几次先嚟,落单𠮶阵就用唔系几友善嘅语气话“咁跟唔跟餐啊”,上菜系就咁摆低咗,然后话“唉你自己搬过去啦”。上菜都等咗好耐,起码30分钟先到齐正餐。点知我地食食吓,听到啲侍应同隔离枱讲话冇晒刨冰。所以我地就叫个侍应过嚟confirm吓系咪已经卖晒、会唔会再refill。我地啱啱问完系咪冇晒冰,都未问会唔会再refill,个侍应就用一个责怪我地嘅语气话:“冇冰啦,乜都冇架啦。我头先叫你地落咗先,你地又话等等。”我地又冇怪你搞到我地食唔到冰,只系confirm吓系咪卖晒姐,点解无啦啦你
我地又冇怪你搞到我地食唔到冰,只系confirm吓系咪卖晒姐,点解无啦啦你要嚟发我地晦气呢?
同埋其实冇晒冰呢件事正常应该要大大声同全世界讲架嘛,尤其是系出面有人排紧队谂住嚟食冰,就更加应该要公告天下话冇晒冰啦。结果佢地冇同全世界讲,然后有一组客人排咗好耐终于排到入嚟先知原来已经冇晒冰,佢就好大声咁质问啲侍应点解唔公告话冇晒冰、要浪费大家嘅时间。其实佢闹得好啱,因为我地都知道真系要排好耐,同埋侍应系真系冇讲。但系啲侍应对于呢个情况系完全置之不理,由得𠮶组客人继续大声质问,连一句道歉都冇。最后系个客人自己讲完之后走咗,啲侍应就扮完全冇事发生过。
总括而言就系食物质素一般、性价比低,服务态度超级差,完全唔明佢地凭乜嘢收+1。
真系以后都唔会去呢间嘢度食。