2021-09-30 49 浏览
朋友住粉岭,特登入黎同佢食饭。 行到冇野行,忽然想锯港式扒,朋友话附近有间餐厅佢都未试过就一齐去试下。 咁两个人就叫左个二人餐,$248,包餐包、汤、饮品同甜品雪糕。 我就叫左个火焰七打牛柳,朋友就叫左个纽西兰肉眼扒。 好快黑糖面包同红汤先到,一上黑糖面包,阵黑糖味劲出,超级香甜。而食落口就好有麦味,最后就有少少的黑糖味。算系几好食。而红汤就正正常常,辣辣地几开胃。 之后就上个扒啦。叫扒个阵因为有啲肚饿,见本身跟餐系配薯条,但唔系好想食薯条,见到「配」意粉要加$10, 咁都照加啦。不过姐姐好细心提番我地,意粉其实系「另加」,而唔系「转配」,而扒本身都大块,可以食完再决定。因为我地就采纳左姐姐的建议,冇另加意粉啦。 块扒一上,我地即刻举起相机,因为个「火焰」真系好吸精!!!个火喷到劲高,好彩系侍应哥哥拎住淋,放枱面烧亲都似🤣🤣🤣 「哗」完之后就试下个牛啦,叫左5成熟。个人觉得牛柳俾肉眼更好食。因为肉质更腍,牛肉味更浓,而且牛柳比较厚身,师傅容易啲烧到少少脆边,比较香口。除此之外,因为个火焰效果,所以牛柳亦都有酒香。以港式扒黎讲整体水准都高👍👍 最后食完仲有饭后甜品,餐牌本身写雪糕,不过个

我就叫左个火焰七打牛柳,朋友就叫左个纽西兰肉眼扒。

因为我地就采纳左姐姐的建议,冇另加意粉啦。

最后食完仲有饭后甜品,餐牌本身写雪糕,不过个人认为改番做「甜品」比较贴切,因为系两粒芒果味的雪米滋。

整体黎讲,朋友仔都冇介绍错,大家下次黎联和墟可以试下
罗宋汤
黑糖面包