2020-03-12
K11 musea 黎过几次,装修真系靓,玫瑰金~餐厅多,开头系Food court 见到部自动收食盘机,重俾人话大乡里,我真系未见过嘛~最紧要系嘀商场小精灵啦!又热心又窝心,有次唔知食咩好,问佢地有边间介绍,佢重带埋我地行去间餐厅,又帮我地影相,简直有海底捞嘅服务质数!今次食完tea 唔想食得太饱,所以系咁依拣间生牛河食下!其实系我眼中生牛河好难整得唔好食,我以前意为牛河汤底系一定要熬一个千年汤底,或者加劲多牛骨,先可以做到,但自从我去过我一个澳洲亲戚度,佢自己系屋企,竟然可以煮到一个好浓嘅骨汤,我就知煮野食系最紧要个心!佢有心机煮,就算唔洗千年汤底,都可以好食!有时我地嫌弃连锁店,唔系因为大财团,系佢地因为要集中管理,所有嘢食不过不失或者落好多味精就算⋯讲到离哂题!我想讲系!佢碗牛河只系令我好饱!冇一试难忘嘅惊艳!但亦都不过不失~佢只软壳蟹反而令我有视觉冲击!好大!重唔切就上!我暗暗欣赏厨师用食物嘅外观黎冲出重围!都系一个有故事嘅厨师!钦敬!