2021-09-06 2088 浏览
3年几前帮衬过「虾面店」架喇,不过,当时喺鲗鱼涌店分店(总店味湾仔店),原来,依家已经开咗好几家分店。今晚,同一位死佬嚟到荃湾分店,品尝吓马拉嘢,因为大家都好钟意马来西亚,疫情下,相信有排都未出到门。仲记得𠮶时去鲗鱼涌店,店铺比较细,但装修就有几典型南洋风格,墙上贴满好多黑白嘅槟城相片,都喺一啲老照片,显示旧时槟城嘅社会景象。荃湾店就截然不同,以色彩鲜艳为主,黄黄白白为主色调,部份座椅又用上抢眼嘅橙色,感觉年轻化咗。餐牌好大本吓,内页有很多,不过,今次无详细研究,主要都喺瞄准个「全日二人套餐」,因为$258 就有两个主食、一份指定小食、两份自选小食、两杯饮品、两份甜品,而饮品亦有升级优惠,可以讲够晒丰富,定价相宜。店家用维码落单,而个二人餐本身选项多,尤其主食可以左搭右搭,我哋都搞咗好一阵子。不过,如果大家唔熟咁样落单,就直接揾店员帮手好了,免得自己落错,又再揾店员搞番正,咁就仲烦。马来香炸鸡翼+马来沙嗲鸡髀肉串先登场喺指定嘅小食,鸡翼新鲜炸起,热辣辣,脆卜卜,腌得都算入味,食落亦唔喺好油;鸡髀肉串铺满大量沙嗲酱,够晒马来风味,而鸡脾肉亦好够滑,个沙嗲亦够晒花生香。辣味虾汤虾肉鱿鱼掺掺
,疫情下,相信有排都未出到门。
马来香炸鸡翼+马来沙嗲鸡髀肉串

马来香炸鸡翼+马来沙嗲鸡髀肉串
辣味虾汤虾肉鱿鱼掺掺

死佬食得辣,所以,拣咗个辣味虾汤,佢话个汤底几得,辣得嚟唔呛喉,又有啲虾鲜味,香辣醒胃;虾肉就嫌切得细片得滞,但啲鱿鱼就几好,配掺掺,即米粉加油面两沟,口感过瘾。
辣味虾汤虾肉鱿鱼掺掺
咖喱叻沙汤虾肉肉骨檬粉 +$12

小弟一向都颇钟情叻沙,所以,汤底一早心仪咗咖喱叻沙汤,再选虾肉搭肉骨,拣呢个需额外加钱。捧到嚟,个叻沙汤非常之香,细尝一啖先,好香马拉风嘅咖喱味,即喺带有椰汁及香料香,浓厚而顺滑,挂满汤嘅檬粉都变得宁舍好食;虾肉确喺切得细片咗,但啲肉骨好松化。
沙嗲酱杂锦鱿鱼秋葵乐乐

简单嚟讲,就喺一啲土鱿、鲜鱿及秋葵,再加上沙嗲酱嘅小食,可能啲沙嗲酱够晒惹味,好似衬咩都好食啲咁,而土鱿咬落有啲韧劲,鲜鱿就爽口啲,加埋秋葵,下面仲垫有少少银芽,作为食面嘅配菜确喺几唔错。
沙嗲酱杂锦鱿鱼秋葵乐乐
五香脆炸豆腐豆卜

另一道自选小食拣咗豆腐豆卜,又喺简单嚟讲,就喺炸好嘅豆腐同豆卜,洒上五香粉即成,最紧要喺豆腐、豆卜都炸得香脆不腻,而五香粉就令到个味道更香口,若怕热气,可以沾一沾附上嘅酸酱,点咗之后又有唔同味道。
五香脆炸豆腐豆卜
冻冰糖柠檬薏米水 +$10

套餐所包嘅基本饮品都喺啲港式啡茶、汽水,所以,我哋都改饮特饮。小弟今次就懒健康,要一杯冻冰糖柠檬薏米水,杯底有好多薏米,入口又有阵阵柠檬香,加入冰糖去煮自然感觉更加润啲。
冻冰糖柠檬薏米水
冻槟城焦糖咖啡 +$10

老友一向喺夜鬼,半夜三更先有灵感写稿,所以,咁夜佢都唔怕饮咖啡,就要了一杯冻槟城焦糖咖啡,色泽比较深,有少少似斋啡感,佢就话几香,有阵阵焦糖香,喺几好饮㖞。
冻槟城焦糖咖啡
榴梿咖央多士

最近,喺甜品时间,难得有榴梿,就自然拣榴梿咖央多士,唔好期望有一大抹榴梿果肉之类,其实,榴梿嘅味道唔喺好强,加上搽埋咖央,入到口先食得出榴梿味,但整体都OK嘅!
榴梿咖央多士
桔子香茅冻

老友话呢个好食,一来桔子加上香茅嘅味道清新而独特,二来做成果冻,晌呢啲时节食感觉就特别凉爽,口感滑滑溜溜,仲加咗好多咬口嘅兰香子,赞呀!
桔子香茅冻
每人百零蚊可以一次过试到咁多款马拉食物,质素亦唔错,晌无得出外去旅行嘅日子,就食餐马拉嘢,就算唔当去咗,至少都当回味吓昔日去马拉嘅游历。