2018-09-23 263 浏览
早前尖沙咀某大型商场吹起了美少女战士风,我亦同好友一齐去凑下热闹,影下相,顺便试下开业已久,经常同唔同卡通人物联乘既点心代表。首先,打电话去book 枱只会得到员工好串既一句:无得book 㖞。但后来在点心代表既facebook 又睇到佢地一早已出post 有得做online reservation 订枱。但打去果阵员工完全无提及过,明显员工都唔知有呢一回事。放工之后即时冲去商场,先影相,再行pop-up store, 到时间差不多就去点心代表食饭。由于当日时间尚早,餐厅都无乜人。当日点左黑松露炒饭,炸春卷,带子虾饺同鲜虾肠粉,仲有两杯特饮。先讲值得一赞既系黑松露炒饭。由于当日饭既选择唔多,于是就拣左黑松露炒饭,听落应该无咁伏。上菜之后发觉比预期既细份,两个人食只分到每人一碗,晚饭而言唔太够份量。但味道方面就令人喜出望外,黑松露令到成个饭好香,加上炒饭炒得够热,配上粟米,翠玉瓜等蔬菜,值得推介!略嫌美中不足系炒饭油左少少,如果可以少番d 油就更好。炸春卷亦非常唔错,够热亦够脆!相当香口!但带子虾饺同鲜虾肠粉就令人失望啦!首先带子虾饺有5 粒,两个人食分唔到。其次,感觉上带子同虾味道唔m

黑松露炒饭

炸春卷

炸春卷亦非常唔错,够热亦够脆!相当香口!

带子虾饺

但带子虾饺同鲜虾肠粉就令人失望啦!首先带子虾饺有5 粒,两个人食分唔到。其次,感觉上带子同虾味道唔match, 带子今次系做多左喇!唔放带子味道相信更好。虾饺皮一如所料地厚,加上虾身亦唔系特别弹牙,真系麻麻。

鲜虾肠粉

至于鲜虾肠粉都系失望之作。肠粉皮相当厚,而且一夹就馅皮分离,散左,搞到最后要用筷子扫入个碗度。加上唔知关唔关肠粉面既美战图案(食用色素)事,个肠份皮嚡得黎有些少好难形容既胶味... 感觉上有印美战图案既点心都系伏。

饮品其实睇个颜色,都估到系糖浆开出黎既糖水,再加少少杂果,叫做应景所以点黎饮。

总括黎讲,噱头大于一切。除非下次点心代表再同我特别喜欢既动漫人物联乘,否则都唔会再有下次帮衬。
2018-08-21
黑松露炒饭