2023-12-18
行过大埔嘅一间餐厅,内里香味四溢,实在忍唔住要入去试吓佢哋嘅招牌—水门鸡饭。跟随味蕾去嘅旅行咁,一碟碟香气扑鼻嘅饭菜上嚟嘅时候,我已经先胜一筹。😍鸡肉切块,腍滑得嚟肉感饱满,白滑得嚂心。重点系块肉冇咁肥,无论老幼都啱食。攞筷子蘸𠮶啲特制酱汁一夹,啖啖肉,食落去实在满足到喊。饭粒软硬适中,不过一D都唔油腻,对比其他地方嘅油饭,佢哋嘅真系鬼香!汤呢,温暖又添味。蒸一蒸,滋味细腻,胡椒味恰到好处,轻轻提醒紧你「唔好浪费哦!」随便一啜,真系好暖笠笠,教人回味无穷。至于配菜呢,酸香嘅泰式柠檬茶真系解腻到不得了!青瓜爽口,同鸡肉嘅绝配,一清二鲜嘅滋味,真系唔食都唔得!我谂佢哋嘅食物唔单止系搭配得宜,更加系藏住一份心思同匠心。做得好,唔需要太多花巧术语去修饰,每一啖嘅味道,都系啱啱好嘅见证。总之食完之后,你都会心甘情愿变身回头客㗎!👌🤤