2014-12-02
2014.11.21 (Fri) Brunch今天来到上环一家不太起眼的咖啡店。 Main meal 有mexican 同 k-town 拣,今次拣左mexican嘅。Mexican可拣steak or chicken.无论系mex定korean, 都会配burrito, rice bowl 或 salad bowl.三款都系$75. 自由组合,任君选择。Burrito ($75) - steak- seasoned white rice- black beans - corn salsa - curtido (cabbage and carrot)- roasted onion- pickled cucumber - crema and cheese好多料!米:入面湿润出面干身,粒粒分明唔系绵软似糊个种。不过我prefer入面都干身。唔算重米香,沾满seasoning但又冇乜味,不过口感嚟讲都算几好食牛:以一口牛柳粒状出现,间中吃到char味,但肉香唔浓。带嚼劲,未算好银,但可以滑嫩一啲稔身一啲蔬菜配料:以墨西哥酱汁调味,爽脆酸甜相当开胃。如果多啲芝士,溶溶地拉到丝就更好啦。黑豆同饭
2014.11.21 (Fri) Brunch
今天来到上环一家不太起眼的咖啡店。
Mexican可拣steak or chicken.
三款都系$75. 自由组合,任君选择。 Burrito ($75)
- steak
- seasoned white rice
- black beans
- corn salsa
- roasted onion
- pickled cucumber
- crema and cheese
好多料!
黑豆同饭嘅比例系一比一,十分粉糯亦十分饱肚。
整体嚟讲,$75嚟讲觉得相当足料,算几抵食,当brunch嚟食都饱,但唔会觉得好滞,感觉健康。肉同饭都可以做再做好啲,但整体嚟讲算系唔错。不妨一试。 horchata $25
- Cinammon spiced rice milk
冰太多,好稀,搞到份量好少
但味道嚟讲淡味得嚟清香,有自然嘅微甜,虽然米香唔浓。
同好多菜好大份嘅burrito好夹,帮助消化。
肉桂唔会有好抢好强嘅aftertaste,带微辣 ,几开胃。