2022-05-01
行过呢区无数次,第一次见呢间有霓虹灯门外造型既面铺?咁Fashion既设计上前睇一睇menu,先发现系间新开无耐,餐牌菜式独特既Fusion菜场内充满港味怀旧气氛,包括墙身菜式挂牌、墙砖/地砖选用都似旧式面档装修,而新潮地方系添置左吧枱吧灯,播放住令人放松流行曲,新旧趣味结合打开Menu头一页教人点拎筷子🥢😂🤭之后既菜味都有经心裁改名,细心写埋材料有咩,拣选菜式时令客更捉到自己想要口味,落单型式以QR扫code自己手机落单📲落单版面设计,面食除左多葱少葱走葱外,连面底选择都系多样化,唔再系粗面/幼面/米线🍜,提供:扁拉面/拉面/汤饭/米粉/日本稻庭乌冬+$8/加生菜底🥬+$8,就咁睇menu就已觉得反转晒传统❤️好鬼补鸡汤面❤️特别推荐经改调后既面制产品,好鬼补材料有花胶、鱼肚、鸡肉、冬菇、生菜、芫荽、葱花,汤底有别于出面食既浓郁胶口既汤,冇粘口滋味唔会满口油清汤底,特别调配出酸而甜汤底,出面未试过既汤底较味,味道似平时牛腩面加红醋既小酸甜味,成个汤底加左几分开胃🤤🤤拉面🍜面底口感烟韧面有面味👍🏻材料中绝对要大赞鸡肉又滑又嫩,而且一个面食有营设计居然配搭埋生菜,对食客十分细心❤️黑椒牛队长炒
❤️好鬼补鸡汤面❤️
❤️黑椒牛队长炒饭❤️
呢个真系冇特弹,比美得起中菜厅食到既火镬炒饭级别,等待期间已稳约听到👂厨房炉头火镬既炒声,炒饭粒粒分明,🔥火镬味道非常香口,黑椒味十足,再来系牛肉香味+几分辣感,真系食到底都仲想end call既滋味,价钱连味道比对,呢个炒饭坚物超所值😍!
❤️牛油果虾多士(两件)❤️
平时食既虾多士未见过混合牛油果🥑配搭,无谂到软身既牛油果经炸后连虾粒+多士一齐食可减左油腻感,如果就咁食虾多士油腻既感觉会更明显,虾肉位弹牙同虾味特出,而多士外皮够晒松脆😌
❤️素苏格兰炸蛋(素)❤️
要做到外脆内软好考功夫,除外皮系酥炸外,内面蛋居然做到流心蛋效果,对蛋迷来讲绝对吸引,吸睛打靓靓卡之后,享受外脆内软既一番口感🤣
—————————————————————
原来餐厅咖啡豆系会随时转变,所以先有期间限定牌指明当天选中既咖啡豆,今次所有咖啡都系使用秘鲁蜂蜜咖啡豆,如其名应带轻蜂蜜感既咖啡☕️
「秘鲁蜂蜜咖啡豆」
海拔1650米以上
生产地:Delfin Moreto Cruz
🧊☕️汤力冰啡
Tonic沟冰啡酸味会提高,饮落几似果味,冰冻既咖哩配埋tonic非常之爽,微甜带酸
🧊☕️手摇冰啡
一上枱杯既造型已非常吸睛,因自己比较喜欢饮斋啡,呢杯偏浓咖啡味既手摇啡更岩我🥰与汤力冰啡比较下酸度减底,烘培咖啡味更出
🍵森林之吻(热)
抹茶控精选,一入口浓浓既抹茶味,除左面头抹茶粉,底下既抹茶同奶已溶为一体,奶味唔会盖过抹茶味道,无论打卡定味道都做到唔错😚
整体来讲,一间用心设计+经营既fusion餐厅,结集左好多香港人钟意既餐饮元素,怀旧主题、咖啡设计、环境打卡、玩味性,而且价钱还是十分公道亲民,容易让人留下深刻印象餐厅,一次绝对唔够试足晒其他菜式/饮品,已bookmarked之后要再来过一探究竟🤪