2019-02-11 760 浏览
朋友为同我庆祝生日在正日星期六食brunch。而家湾仔地铁新出口D直达利东街,一路行上去已好开心,经过新的商场,好舒服又多靓舖睇嘢。Blue Brick Bistro 好近地铁出口,条利东街好多节日装饰好有气氛,个人都份外开心。brunch系Semi-buffet,有一张排得靓靓的Salad bar同热汤,主菜有好多选择,有素、牛、猪、鸡、鱼、蛋、意粉、French Toast等,见到已经好想食。$298的brunch,沙律多款同卖相好靓,三文鱼卷到好似朵花咁。另有海鲜沙律、cold cuts冻肉、赞岐乌冬、蟹子沙律等,热汤是粟米忌廉汤。之后有生果及甜品盆也属buffet枱食品。餐饮推介cappuccino👍👍😋😋 还有一块曲奇及一件蛋糕卷,如果买条卷都坐位有露台骑楼,可以望到利东街这条改建后好热闹同好有节日气氛的街景。天气冷时有暖炉可以开住照坐。Salad bar每样食物都以精致为前提,其中我最欣赏三文鱼卷成的花,好精致亦好味。👍👍😋😋忌廉粟米汤无乜特别,当天天气冻故可热暖一下。甜品盆有两款, cheese cake同chocolate cake. 我觉得属一般,胜在卖相靓,食得开心

忌廉粟米汤无乜特别,当天天气冻故可热暖一下。

甜品盆有两款, cheese cake同chocolate cake. 我觉得属一般,胜在卖相靓,食得开心同觉得好味啲。

主菜有好多嘢拣,大家如果睇过我的食评可能都知道我系Egg Benedict迷,Blue Brick Bistro 都有,仲有三种味道拣,我选了asparagus芦笋配三文鱼,另外两个选择忘记了,好似系传统的烟肉,另一款好似系素。好味推介。呢间餐厅其中最吸引我的就是卖相好靓好精致,令人自然开心兴奋起来😊😊

朋友选了Roast of the Day烧春鸡,份量足卖相靓就唔使讲。

除salad bar有生果同甜品盆外,仲包个南青山蛋糕卷,在餐厅楼下的饼店都有卖,都成旧水一条,有原味、抹茶、奶茶,我们要了原味同奶茶味,老实说我们食不出奶茶味,我觉得蛋糕卷味道一般。

餐饮不用加钱转cappuccino,梗系整返杯啦,推介👍😋

总体系气氛好得不得了,好似去左旅行咁,又有靓街景,嘢食味道好,卖相直程令人心花怒放,服务好attentive。呢餐庆生好开心。😊😊 好正的一个星期六brunch, 推介。👍👍

Semi-buffet Brunch的salad  bar
Semi-buffet  brunch的salad  bar
Semi-buffet  brunch
Egg  Benedict  with  asparagus  and  salmon
Roast  of  the  day  烧春鸡
Brunch包的蛋糕卷