2019-11-13
今日收工有啲肚饿,又好耐冇食过韩国嘢,所以就嚟咗公司附近嘅韩国餐厅试一试。呢间餐厅装修好有风格,而且坐得好舒服,感觉上比一般嘅韩国餐厅更加高级。嘢食方面,一定有韩国菜唔少得嘅前菜啦,食完前菜先再食主菜特别开胃。主菜方面今日我就叫左一个传统牛肉五色石锅饭。顾名思义佢个石锅饭系又五种颜色既食物包括萝卜丝,菠菜,青瓜同埋牛肉等等,沟埋一齐个味道好match。个底有饭焦,好香!加韩式辣酱更加惹味!我仲另外叫咗一只蛋就更加圆满啦。这个饭还附送海带汤!之后我再叫咗一个手工泡菜海鲜煎饼,煎饼煎得外脆内软而且海鲜分量十足,热辣辣十分好食。再嚟就系一个韩式甜辣炸鸡块,呢个同普通嘅韩式炸鸡有少少唔同,佢嘅粉浆唔厚,而且外面有甜甜地嘅酱,我个人认为更加似我哋平时食开嘅生炒骨,但系都好好食。总括而言呢间餐厅嘅环境同食物都有一定嘅水准,经开呢头嘅真系可以来一试。
这个饭还附送海带汤!