餐厅: 咖啡閣
资讯:

2016-05-15 2613 浏览
每年嘅四月,同呢几位朋友一齐食饭庆祝生日已经系指定活动。因为我系三月尾而其中一位朋友系四月中生日,今年我哋几个就拣咗食英式下午茶,讲笑咁话扮一日贵妇,哈哈。 睇咗openrice 食评觉得呢间几抵食,又有海景,所以打电话去问咗最新价钱就决定咗试呢间。本来想book定位嘅,但职员话只可以walk in ,我哋当日就3点左右去到,餐厅位于酒店大堂,去到咁啱仲有一张四人枱,唔使等位。 坐低就叫咗两set英式下午茶。总共有十样嘢食+一杯饮品。 职员话制作需时 大概要等25分钟,我哋就嗌住饮品先。点咗餐牌上推介既茉莉花茶同菊花茶各一。 茉莉花茶 茉莉花好清香,茶味较浓,饮完齿颊留香。 菊花茶  菊花清香而茶味偏淡。一边饮下茶一边同朋友倾计  睇下餐厅周围环境:下午茶时间虽然餐厅都坐满人,不过感觉仍然好宁静写意,望住海景好舒服啊!倾下倾下食物好快就离到啦 望落好精致啊~ 上层有: 提子松饼 - 香、松软。点士多啤梨酱食唔错。  (咸点)中层有(左至右): - 烟三文鱼及水牛芝士包: 烟三文鱼味道适中唔会过咸,下面块面包就比较烟韧,需要少少牙力先咬得开,哈哈。- 香芒鲜虾挞: 挞皮

坐低就叫咗两set英式下午茶。总共有十样嘢食+一杯饮品。
职员话制作需时 大概要等25分钟,我哋就嗌住饮品先。

点咗餐牌上推介既茉莉花茶同菊花茶各一。

茉莉花茶 茉莉花好清香,茶味较浓,饮完齿颊留香。

菊花茶  菊花清香而茶味偏淡。
菊花茶
一边饮下茶一边同朋友倾计
 睇下餐厅周围环境:

倾下倾下食物好快就离到啦
望落好精致啊~
英式下午茶(两set)
上层有: 提子松饼 - 香、松软。点士多啤梨酱食唔错。
上层
 (咸点)中层有(左至右):

- 香芒鲜虾挞: 挞皮够脆,整体味道好唔错,芒果同入面嘅虾+酱料口感好夹。

- 风干火腿配面包条: 朋友话呢个都唔错,面包条系脆脆嘅。

- 鸭肝慕丝配甜包: 未食过鸭肝,本来以为会好腥,但系食落都无腥味,几滑,味道就似食紧午餐肉咁,哈哈!

- 吞拿鱼三文治: 普通。
中层
 (最好味嘅甜点)下层有(左至右):

- 红桑子朱古力脆脆挞: 朱古力挞又脆又好浓朱古力味,配上酸酸甜甜嘅红桑子口感一绝。

- 迷你芒果拿破仑:虽然叫"迷你"但馅料一D都唔迷你啊! 里面好多芒果,好松脆,好味!

- 法式杏仁饼:一向对马卡龙都兴趣不大,因为觉得实在太甜啦。但系呢两粒又有惊喜窝!柠檬味(黄色)口感清新,食落淡淡嘅柠檬味慢慢散开,甜度刚刚好。而朱古力味嘅就相对柠檬味甜少少,但系绝不至于系平时嘅过甜,朱古力味亦唔会浓到盖过杏仁味,感觉几好。

- 三色朱古力慕丝:好浓但食完唔会觉得"漏"。
下层
四个人消灭呢个三层架完全无难度啦
 食完又再叹下茶倾下计,走去甜品柜望下又几吸引窝~于是乎点多两件甜品一齐食。原来有Tea Set嘅,$98包一件Cake+一杯饮品。

开心果黄梅蛋糕

好特别嘅配搭。蛋糕好松软有好香嘅开心果味,而我就嘛嘛地黄梅嘅味道,觉得太浓味啦,所以只试左少少。
题外话:当时甜品柜已经卖晒呢只蛋糕架啦,只有个名牌,职员好好帮我地打电话落饼房问下仲有无,最后确认仲有就专登送上离。
开心果黄梅蛋糕
 玫瑰茶草莓蛋糕

卖相相当特别 好吸引! 玫瑰茶其实就系个粒圆形透明嘅啫喱,只有好淡嘅玫瑰味,反而草莓蛋糕就更加出色,好香浓。
玫瑰茶草莓蛋糕
总结 呢度嘅食物质素虽然唔系十分出色,不过环境一流、好适合同三五知己谈天说地过一个悠闲嘅下午。

离开前都不忘系长长既楼梯拍照留念。
2016-04-10
下层