2022-08-14 75 浏览
今日去完美食节,去咗湾仔呢间盈记养生面馆,入到去店员推介药膳花胶鸡,药膳鸡芫荽面及凉拌手撕鸡青瓜红薯粉,同行朋友唔食辣嘢,所以我哋都叫咗两个鸡汤面试吓。我嘅芫荽鸡汤面上枱,即刻闻到少少药膳的味道,见到个汤头有啲杞子,木耳,好多红枣,鸡肉同埋芫荽。第一件事试吓佢哋个汤底,汤底有少少药材味,味道香浓,好清澈入口顺滑,药材味啱啱好,唔会太苦。有4件鸡件好嫩滑,入口有鸡味,鸡皮够薄,唔会搞到汤底油淋淋。配埋大量嘅芫荽,所以成个米线好清爽,我食面基本上都会饮晒啲汤,呢度嘅汤饮完系唔觉得口渴,有鲜味得来又唔会太咸!朋友点花胶鸡米粉,俾我嘅就多咗两块花胶,花胶入口带点爽脆,唔会有杰身嘅芡汁,所以唔会咁滞,连埋鸡汤一样咁香浓好味,应该滋润啲,对皮肤应该再好啲!呢度虽然叫药膳,但系店家应该配合天气,所以夏天食完,感觉都好舒服,唔会㷫烚烚,适合四季,感觉润而不躁!