2018-03-15
约左朋友深水埗食野,佢话有间地道四川嘅红糖冰粉好好味,听她话冰粉系植物,类似透明凉粉,能够清热解毒,而且还有面同小食架!去到先知系一家家庭式小店,铺内不太坐位有限,不过为食好野d客都愿意排队等,我地都等左2 张枱到唔算太耐。而且等位时可以拣定食乜好,反而仲快添。朋友话要先食红糖冰粉,即刻试下什么味先,好透明似果冻加上红糖水同干果。清甜又滑嘟嘟几特别!不过我就食完咸野先order当饭后甜品 $10 碗 麻辣手丝鸡 $28 卖相吸引口水流,花生碎香葱配麻辣汁鸡丝,个种麻麻痺好过隐,底嘅青瓜丝捞埋可减低辣度 ❣蒜泥白肉 $24蒜蓉霸道但我地钟意用上薄切的五花腩肉,猪皮烟韧弹牙,但系觉得同麻辣鸡丝味道差不多,个嘴已经麻辣到红痛老麻红油炒手 $26(6粒)呢个出乎我意料外,竟然一点也不辣少许红油花椒香,饱满饺肉又皮薄,谂住食一只点知要再食燃情刀削面 (干捞) $26可以额外加𩠌选择红薯粉配猪软骨同腩肉,腩肉肥瘦层层分明够厚身弹牙爽口唔会感到肥腻,猪软骨就有咬口钟意软骨嘅脆。
不过我就食完咸野先order当饭后甜品
$10 碗
麻辣手丝鸡 $28
蒜泥白肉 $24
老麻红油炒手 $26(6粒)
燃情刀削面 (干捞) $26
可以额外加𩠌