2018-11-21
今日约咗班小学同学黎到湾仔"天府人家"食四川菜, 提到四川菜又点少得食辣, 原先谂住食麻辣边炉, 但因为有小朋友, 又有唔舒服既大朋友所以我地转食小菜。我地呢班同学都算好钟意食辣, 虽然冇咗麻辣㶽, 但我地并无放弃食辣, 7个大人2个小朋友, 三大道辣菜,水煮桂花鱼,水煮田鸡同口水鸡, 仲有酸菜桂花鱼, 盐水鸡, 芙蓉三鲜, 竹笙翡翠苗, 粗粮西洋菜同其他包饺。先讲水煮桂花鱼同水煮田鸡, 望落个样同味道辣都无分别, 辣中带有很重麻香味。桂花鱼好滑无骨啖啖肉, 易入口。平时我唔食田鸡, 但得三个食唯有试下, 留番D唔辣既比其他人, 又比我想像中OK, 有D似鸡肉, 我又接受到。其实除咗主食鱼同田鸡外, 窝里面既薯粉系会令食不停, 每条薯炒都包有麻辣味, 。虽然枱上有其他食物, 但原来我全程只系食咗水煮同酸菜桂花鱼, 由于个口水鸡辣味无水煮咁重, 所以我只食咗一嚿。今次每人承惠$290, 食咗咁多, 服务又唔错, 环境仲几企理, 都值呢个价。