2019-08-07
放工约左朋友系尖沙咀食饭,虽然好多选择,但我最钟意都系食火锅,今晚试左四川火锅店码头故事,喺内地有好多分店,今次喺香港终于有得食~ 可惜今日有啲唔舒服,食唔到辣。我地7点黎到,坐四人卡位,好阔落。食物种类唔少,打边炉要有既料佢都有齐。其实打边炉好食最紧要食材质素够新鲜,其次就系个汤底够鲜。waiter招呼殷勤, 贴心奉上小围裙, 著白色衫食麻辣锅都唔洗怕。汤底拣左大骨百味汤锅同埋野菌锅 ,汤底好浓郁又足料,汤底唔hea,饮得出真材实料。所以系要即席饮返碗靓汤先。之后加既汤 都系返本身既汤底,所以打边炉唔会好淡。四川火锅菜宁舍不同,酱料有大量芫茜葱同生蒜按个人喜好,再加醋,蚝油同埋餐厅特制芝麻香油先系重点。我偏好落多少少醋,因为款汤底较清,可以有提味嘅作用。 肉类叫左安格斯肥牛,卖相不得了,口感弹牙又好够肉味,大概一分钟就可以食得啦。另外,叫左手工韮菜饺,好新鲜,馅料又爽口又弹牙。炸鱼皮都系即叫即炸,鱼皮即叫即炸上枱𠮶时仲系热嘅;口感酥脆而且冇油溢味,所以劲脆口超正。仲有茴香小油条都系唔错既小食,香口得黎又够清香,确实不错。当然要食番蔬菜清清肠胃啦,叫左山药同埋唐生菜够新鲜。最后当然要试
另外,叫左手工韮菜饺,好新鲜,馅料又爽口又弹牙。
仲有茴香小油条都系唔错既小食,香口得黎又够清香,确实不错。
当然要食番蔬菜清清肠胃啦,叫左山药同埋唐生菜够新鲜。
最后当然要试下川式甜品啦,红糖锅盔,锅盔有啲似有馅嘅馒头;面团外层金黄香脆里面质感松软而且仲有满满嘅红糖馅,唔够甜嘅另外仲会附上小碗红糖可以按照个人喜好沾蘸,食完好满足,捧住个肚走。