2022-11-17
川之源坐落西营盘正街电梯旁边嘅小角落,由般咸道行楼梯落少少,又或者喺地铁站b出口慢慢搭电梯上去顶,就会见到入口。餐厅主打四川菜,当然唔少得有家传户晓嘅酸菜鱼。而今次我就同朋友都同样钟意试辣嘢,所以叫左碟「泡椒嫩牛肉」($168)一齐食。特别钟意佢嘅莴笋片,清淡带有甜味嘅味道,容易入口,再加上辣椒同泡姜嘅辣味相得益彰。而牛肉都嘅酱汁都系自家制,唔会太咸,椒味十分突出。另外,店铺嘅特色甜品「桂花冰粉」亦都值得一试。桂花粉系一种具有清热解毒、养容美颜功效嘅植物,具有营养价值。而将其混入做冰粉,质地有啲似果冻,味道鲜美,非常解腻。另外,店铺亦都有卖自己特制嘅调味料同薯粉。如果钟意自己喺屋企整嘢食,一定要试下。店铺唔同嘅酱料选择有花椒、辣椒🌶️、灯笼辣椒🫑等等,亦都有自家四川出品嘅蕃薯粉、普通薯粉,可以买返去整「酸辣粉」。而特别嘅喺,佢有一款味道类似榄菜嘅配料,喺四川叫做「芽菜」(但唔系香港𠮶款芽菜,纯粹同名xd),可以有用作米线又或者四季豆嘅配菜。 另外,相信爱尝辣嘅人一定有听过或者食过「老干妈」嘅辣椒酱,味道食落系唔太辣,但洋溢香味,十分值得入手购买。