2014-07-08
屈指一算,小弟已经帮衬咗刘森记十多年,由老店帮衬到新店,口味依然,价钱亦非常合理。佢地最出名嘅系自家制竹升面,面质弹牙,无枧水味,而家好少地方有得食。第一次同 J 大人一齐嚟,梗系推介无乜人识得叫嘅「四拼面」。由于餐牌上只有三拼面嘅关系,所以无乜人知道有四拼面。话说小弟点样会发现有四拼面呢?事源因为小弟昔日太为食嘅关系,样样𩠌都想叫,所以多口问问阿姐可唔可以叫四拼,所以先发现有得叫。单拼面 $33 +每个𩠌 $5 ,如此类推,四拼面就系$48。今次我叫咗虾子牛根猪手云吞捞面$48,而 J 大人就叫咗虾子牛根猪手水饺捞面$48。大家等d面煮紧嘅时候,记得要试下台面嘅酸萝卜,味道啱啱好,少少酸,好爽脆,见到d辣椒唔驶惊,因为唔辣嘅。登登登登,碗面终于嚟啦。虾子劲多,好似唔驶钱咁,就黎见唔到d面,好香;牛根好腍好入味,仲有四条添;猪手好腍,有两大嚿;云吞三粒跟汤另上,用料足,虾非常之弹牙。你话嘞,咁足料,边度揾呢?美中不足系当日有d小蚊滋间中骚扰下我哋,但系情况都可以接受嘅。
第一次同 J 大人一齐嚟,梗系推介无乜人识得叫嘅「四拼面」。由于餐牌上只有三拼面嘅关系,所以无乜人知道有四拼面。话说小弟点样会发现有四拼面呢?事源因为小弟昔日太为食嘅关系,样样𩠌都想叫,所以多口问问阿姐可唔可以叫四拼,所以先发现有得叫。 单拼面 $33 +每个𩠌 $5 ,如此类推,四拼面就系$48。
大家等d面煮紧嘅时候,记得要试下台面嘅酸萝卜,味道啱啱好,少少酸,好爽脆,见到d辣椒唔驶惊,因为唔辣嘅。 登登登登,碗面终于嚟啦。虾子劲多,好似唔驶钱咁,就黎见唔到d面,好香;牛根好腍好入味,仲有四条添;猪手好腍,有两大嚿;云吞三粒跟汤另上,用料足,虾非常之弹牙。你话嘞,咁足料,边度揾呢?