2020-05-16
以前好中意去中国食太二酸菜鱼,原来香港呢间厨十三系太二班底😍😍,唔怪得咁熟悉!之前去荔枝角分店都唔知添!今次就试下cwb 分店!一去到就派胶袋for 放口罩,贴心衞生。每枱都有一樽茶,我地一去到就叫定嘢饮,因为惊阵间啲嘢太辣,叫左酸梅汤同柚子蜜梳打,透心凉!头盘点左泡椒凤爪,肉质唔会过腍过硬,仲有点弹牙,泡椒味道好麻,又不会太辣,热身一流!跟住就到灵魂酸菜鱼,我哋叫咗二人份,小辣。配菜就拣左红薯寛粉、豆卜、腐竹、餐肉。先饮一啖汤,果然系太二酸菜鱼嘅味道,都系我哋最钟意嘅重麻,然后𠮶阵辣慢慢侵占味蕾。鱼肉啖啖肉非常嫩滑。豆卜当然系吸饱汤汁,而我最中意系食红薯粉,又滑又烟韧。食食吓见到厨师推介避风塘鱼柳,虽然都系鱼,但系炸鱼,所以都谂住一试。一上枱,真系一把汗,劲多辣椒,食鱼柳反而就冇想像中咁辣。但系煎炸𠮶种镬气配上淡淡嘅麻辣,好正。最后叫咗麻辣牛展,呢个真系打大佬,好辣,要不断饮嘢,不过都食到牛展味,推荐食得辣嘅朋友嚟食。
一去到就派胶袋for 放口罩,贴心衞生。