2022-10-25 3683 浏览
标榜自己"一般"嘅人气港式火锅店, 由初搬到中环铺位开始食到呢家预约困难店, 水准仍然咁"一般"预约嘅时候已经预订扇牯牛皇同招牌猪骨蚬煲, 可惜当日全港未有扇牯牛, 欣赏佢哋坚持唔卖隔夜牛, 咁我哋就叫咗大份嘅"老兰嫰牛四并", 有齐封门柳、牛颈脊、牛匙柄同牛胸签, 店员一如以往会介绍唔同部分嘅特色同埋建议时间上汤底之前会有酱料可以自己mix & match, 不过汤底够味其实唔洗都可以饮阵啤酒就上招牌猪骨蚬煲个煲堆到好满, 店员会帮手夹起猪骨同建议先饮碗汤, 香浓猪骨汤加埋蚬好鲜甜海鲜拼盘 - 每日唔同, 视乎当日有咩新鲜海鲜, 多数会有蛏子、蚌仔、沙白, 今次我哋有大虾, 仲大只过蛏子鲜制三宝手打肉滑 - 一次过试哂三款, 菜脯虾酱猪肉滑、墨鱼滑、”鱼羊”滑, 最吸引一定系”鱼羊”滑, 羊肉较味浓但咬落有鲮鱼肉口感, 几特别不过又唔系鲜; 猪肉加埋菜脯虾酱好有屋企蒸肉饼feel; 墨鱼滑都鲜爽, 只系比较上2款淡味而失色最后每位都送上桂花蒟蒻, 开心甜蜜完结一餐
老兰嫰牛四并
饮阵啤酒就上招牌猪骨蚬煲

海鲜拼盘

鲜制三宝手打肉滑
桂花蒟蒻
最后每位都送上桂花蒟蒻, 开心甜蜜完结一餐
老兰嫰牛四并
海鲜拼盘