2020-01-23 83 浏览
今日约左中学同学去食cafe,怀旧一下cafe仲好盛行既时代,就系我地中学既事。登打士广场曾经系我地既蒲点,每逢book cafe都会谂下依度有无适合既地方。今日约左中同密密斟,咁紧系去回忆下啦,所以简左我地以前成日去既cafe fabulous。佢位于9/F,当然系楼下紧系排晒长龙啦。上到去已经有啲客人系度用电脑,睇ipad,玩board game等等。我地安排左系梳化位,可以坐得舒服啲。睇佢menu,多左好多新既饮品,野饮方面好多特饮,甚至有12个月为主题既特饮,好特别。野食方面由西餐去到日式去到港式快餐都有,任君选择,适合一班人去食。最后我地叫左二人餐($318),有一个小食,两个主食,两个甜品同两个饮品。我地叫左黑松露杂菌,芝士杂菇意粉,吉列鱼柳咖喱饭,New York Cheese Cake同焦糖炖蛋。野饮就叫左Kinder Milk+Tiramisu同Oreo Milk+Tiramisu。先黎左野饮,摆碟已经好靓,有晒最signature既野系饮品度。饮落不会太甜,但饮品中啖啖都会有kinder/Oreo ,好正同特别。之后就到左小食,松露酱都几多,配埋菇类好匹配,份量都好

Kinder milk  ,  Oreo  milk

之后就到左小食,松露酱都几多,配埋菇类好匹配,份量都好多。

然后黎左正餐,份量多得惊人,女仔食既话应该系四人餐吧。。。

意粉方面非常creamy,意粉既质地好好,唔系咩杂唛牌子,可以挂起creamy既汁。汁浓厚但不会过咸,非常好味。

炸鱼柳也太大份了吧,绝对低估了食物的份量了。咖喱汁都ok,配埋饭都正正常常,鱼柳有少少辣,颇惹味。
芝士杂菌意粉

食得好饱,个饭都唔系好食得晒。

系时候食埋甜品
Cheese cake味道好浓,而炖蛋都几厚实,不俗。
纽约芝士蛋糕、焦糖炖蛋

食饱之后我地仲借左D games玩,重温下中学回忆添!!正

总结,虽然香港依加cafe唔再流行,但好难得cafe依然keep到食物好既质素,会再黎keep住食,keep住份好既中学回忆!
Kinder milk  ,  Oreo  milk
芝士杂菌意粉