2018-03-21 76 浏览
或者好多人都会好似我咁,刚去完日本返来就已经会挂住当地食物,咁系因为虽然系同一道菜,真系会有好唔同感受,但今日喺香港,亦比我感受到日本的味道!刺身系我几乎到每间日式餐厅都会点,而呢度更加系我必食推荐!三文鱼刺身脂香味浓,入口感觉好唔同,呢种香唔系每个地方都食到,真有日本味道,而且肉质柔软,配上唔太攻鼻既生磨芥末,好好味!原只牡丹虾刺身肉质爽滑,入口咬落超甜,虾胶留在口腔散发甜味,推荐!朴叶炭烧牛柳粒十分惹味,牛肉肉质嫩滑,加上带黑椒和甜味烧汁,经典配搭系好味道!而且叶下有小火暖住食物,令热腾腾既烧肉味道保存得更好!配菜上更值得一提,冬菇香烤味十足,净烧冬菇已经好好味!咖哩吉列猪扒乌冬,同扑鼻咖哩气味相比,食落甜味较重,咖哩味不太浓,然后捞乌冬感觉唔错,乌冬烟韧度调教得刚刚好?外脆内软大大块猪扒,份量十足,大食如我都好饱!杂锦锅烧乌冬,蛤+虾天妇罗+蟹柳+鱿鱼+竹轮大杂烩!其中蛤同虾天妇罗最出色,蛤味非常鲜甜并吸收汤的甜味,令味道更上一层!脆炸既外皮配合鲜味十足既虾,百试不厌!汤底带寿喜烧的甜味,加上海鲜鲜味混合,用来送烟韧乌冬一流!