2019-01-16
呢两年好兴回到60年代,呢间九龙城同煲同捞火锅,亦以60年代既装潢为主,门口更为突出,以霓虹灯刻划出店铺既话,令人留下深刻既印象,几经回想都令人谂起呢间火锅店!今日终于下决心要过黎试一试呢间九龙城同煲同捞火锅内部环境都充满了60年代的味道,甚至歌曲都系播紧60的上海滩、陪著你走等等怀旧金曲!睇下有咩食先,原来呢间系用环保餐牌,呢点要赞一赞先我就简左我最钟意既 醉鸡煲 汤底 另外仲叫左安格斯肥牛、虾滑、脆鲩鱼、冰豆腐、响铃、同埋糖不甩汤底 - 醉鸡煲如果选择呢个汤底会附上半只醉鸡架!底汤由红枣、杞子、 绍兴酒、淮山、圆肉等等炮制而成、系非常足料!等待汤底滚起时,一阵阵醉鸡香味飘过,店员教导汤滚左先饮一啖,再落半碟鸡,味道会更好!头啖汤实系唔同啲,好浓厚醉鸡味系口中散去,呢个醉鸡不管是视觉既享受,味觉嗅觉都享受紧呢个醉鸡锅鸡件附送既半只醉鸡由绍兴酒一直浸住,连红枣、杞子、姜片,令到每件鸡都有酒味!煮好后,由于鸡件有少少脂肪,令到肉质嫩滑,酒味唔再系口中散去而系由鸡件散发出酒既香味!安格斯肥牛(小)好美,师傅将一片片既安格斯肥牛铺设得好美系摆设上,更砌出一朵花,好美!每片唔奢太大块,可以令人
睇下有咩食先,原来呢间系用环保餐牌,呢点要赞一赞先
汤底 - 醉鸡煲
鸡件
安格斯肥牛(小)
好美,师傅将一片片既安格斯肥牛铺设得好美系摆设上,更砌出一朵花,好美!每片唔奢太大块,可以令人一口气食哂全片,肥牛除左有丰富既牛脂肪,切得唔会好薄,有一定既厚度,滚一滚,20秒就食得!人口即溶既感觉,唔系一般既肥牛!正
虾滑
对我黎讲,虾滑系火锅必点既食物。可以睇到有虾系当中,虾滑好厚身,偏透明。
虾滑经过醉鸡煲之后,唔单至有虾滑既爽口弹牙,仲有 绍兴酒既味道,提升了虾滑既层次!
冰豆腐
冷豆腐唔同普通豆腐,普通豆腐当滚既时间耐左就会碎会烂,而冰豆腐唔会,就算滚耐左都唔会散哂,仲会吸左醉鸡既味道,有豆味有酒味,就系好味!
响铃
响铃系吸汤既皇者!响铃系新鲜炸起,会比较热,要注意烫口,
炸完之后有两种食法,第一种系就禁食,炸完之后好松脆香口,配上酸酸既酱汁,增添了唔少口感;第二种系浸汤底,吸汤底可以食尽汤底既味道!可以品尝到醉鸡锅既特点
糖不甩
两条鲤鱼游呀游呀!呢间既糖不甩好特别,系将两条鲤鱼放落火锅度煮,游下游下禁,目的应该系将两条冰冻既鲤鱼煮到软化,变番淋滋滋既口感,仲可以吸埋汤底既味道,令到糖不甩有醉鸡味,同坊间既糖不甩好唔同!店员会剪开条鱼4旧,混合埋花生碎、砂糖、椰丝,汤底既味道令到鲤鱼带著醉鸡味禁送入我个口,好味
整体黎讲,九龙城同捞同煲火锅既服务好好,好主动帮手加汤,又见我地食哂啲野就问我起唔起埋甜品,赞