2018-08-06
今日想食日本野, 要够新鲜, 朋友介绍左呢间叫左丼饭,侍应就上俾左面豉汤我地, 好浓味, 偏咸左少少呢度最出名系丼饭, 不过朋友口痕, 都叫左D 串扬, 关东煮串扬有日本莲藕, 山芋, 茄子, 沾上炸浆油炸的既炸串, 去过大阪应该都食过, 系大阪既名物莲藕, 山芋都系爽口系列, 而茄子外脆内软关东煮, 叫左蒟蒻, 山芋鱼肉饼, 鸡胸软骨丸蒟蒻好似实一点既啫喱, 无乜味, 不过佢好健康架, 纤维好高山芋鱼肉饼, 质感好得意, 软林林, 又吸满酱汁鸡胸软骨丸内里食到粒粒软骨, 几有口感每个丼饭都系盖饭, 食材铺满遮盖白饭先讲极上海之幸丼, 食材有大拖罗, 鲍矶煮, 葱吞拿鱼蓉, 牡丹虾, 深海池鱼, 三文鱼籽, 松叶蟹钳, 金目鲷鱼生类都有两片, 其他就有一件想开始食底下既饭,真系匙都插唔入款款食材新鲜度十足, 刺身油脂甘香, 特别钟意金目鲷 &大拖罗 &鲍矶煮金目鲷系比较矜贵的鱼,色泽鲜红, 一眼就认得出, 口感鲜甜爽脆拖罗色泽粉嫩, 布满油花, 入口即溶, 一试难忘鲍矶煮肉厚, 大只过只匙, 上哂色好入味另一个系贝三味丼, 拣呢个丼系因为有系香港比较少有既活北寄贝平时食既橙色北寄贝已经
叫左丼饭,侍应就上俾左面豉汤我地, 好浓味, 偏咸左少少
莲藕, 山芋都系爽口系列, 而茄子外脆内软
关东煮, 叫左蒟蒻, 山芋鱼肉饼, 鸡胸软骨丸
山芋鱼肉饼, 质感好得意, 软林林, 又吸满酱汁
鸡胸软骨丸内里食到粒粒软骨, 几有口感
每个丼饭都系盖饭, 食材铺满遮盖白饭
鱼生类都有两片, 其他就有一件
想开始食底下既饭,真系匙都插唔入
拖罗色泽粉嫩, 布满油花, 入口即溶, 一试难忘
鲍矶煮肉厚, 大只过只匙, 上哂色好入味
平时食既橙色北寄贝已经熟左, 好多都无哂鲜甜味, 相反, 活北寄贝肥大肉厚, 口感弹嫩甘香
除左活北寄贝, 仲有日本白象拔蚌, 帆立贝, 葱吞拿鱼蓉, 三文鱼籽
日本白象拔蚌非常鲜甜爽口
帆立贝系珍宝size, 鲜甜美味
吞拿鱼蓉新鲜幼滑绵密无筋
三文鱼籽卜卜脆系口里爆破
总括黎讲, 食材够新鲜, 仲系日本直送,下次会返转头食