2022-08-25
太耐冇去旅行,对啲异乡食物特别挂念。今日去咗中环灯笼卤味食台湾嘢,一解思乡情怀坐低睇吓餐牌,有一个好特别嘅Crossover,系同香港一间超过半世纪嘅蔗汁舖联乘:公利蔗汁舖,联乘嘅食物系蔗香牛肋条饭。虽然系混和咗蔗汁,但食落又唔会过甜,饮落喉咙好舒服。牛肋条炆到好淋好入味,再加上萝卜同冬菇都吸收哂牛肋条嘅肉汁,反而更抢镜朋友叫咗师大丰沛杂锦卤味配王子面,卤味种类超多,有猪颈肉鸡中翼猪大肠鸡肾豆干甜不辣等,各种卤味嘅咸道不一,应该系分开嚟卤嘅结果。有啲需要时间耐啲有啲就唔使,食落都各有特色,好丰富好抵食前菜就叫咗我最钟意嘅皮蛋伴豆腐,再加上台式嘅酱油,少少木鱼片同肉松,混合之后就充满台湾嘅味道,食唔停口饮品都叫咗台湾特色:包括黑糖珍珠奶茶同酸梅汤山楂绿茶。前者珍珠有咬口,黑糖有少少焦香味道,同埋感觉健康啲。另外一杯就比港式嘅酸梅汤多咗一份绿茶嘅清香,个组合都几特别,饮落都唔错明显睇得出餐厅好花心思去装修,打卡位又多,食物水准都贴近台湾口味,值得帮衬😋👍