餐厅: 小曼谷泰國美食站
资讯:

2021-05-19 77 浏览
小曼谷泰国美食站铜锣湾谢斐道535号Tower 535地库B02舖同朋友想揾间舒服嘅餐厅食下饭,所以今日就嚟咗小曼谷食泰国菜,呢间小曼谷同九龙城𠮶间唔同,一入到门口就见到有好大嘅火车头,可以俾人打卡影相我哋四个人叫咗几款嘢share食,首先系菠萝鸡肉炒饭,有好香嘅姜黄味,饭粒炒得干身唔油,菠萝配埋肉松食咸咸酸酸好夹铁板猪颈肉炒通菜猪颈肉份量比得唔孤寒,起码有六至七嚿,铁板热辣辣上好够热,不过呢碟菜比较浓味,如果配埋白饭食就啱啱好啦风味烧猪颈肉猪颈肉多汁爽口,而且食得出加咗蜜糖炭烤过嚟,我哋最钟意点个汁,甜酸得嚟又好香蒜味,同猪颈肉好夹小曼谷五星烧鸡见到呢个系推介菜式之一,所以我哋都叫咗半只试吓先,一嚟到𠮶阵见到冒晒烟,就知道系即叫即烧,而鸡肉烧得非常滑,鸡胸都Juicy又啖啖肉,呢个真系必点菜式猪肉碎生菜包肉碎份量俾得多,味道同泰国食嘅一模一样,好香青柠味得嚟又辣味十足,而且炒得香口,我哋都抢着嚟食,不过呢碟肉就比较辣啦,好彩我哋都食得辣姐泰王咖喱法包软壳蟹朋友点左呢一个菜,我哋都觉得好好食,蟹分量多而且脆口,配埋咖喱一流,而且法包好脆身,一路沾咖哩汁一路倾,好快已经食晒添,我哋见到差
小曼谷泰国美食站
铜锣湾谢斐道535号Tower 535地库B02舖

菠萝鸡粒炒饭

泰王咖哩发包软壳蟹

泰王咖喱法包软壳蟹
朋友点左呢一个菜,我哋都觉得好好食,蟹分量多而且脆口,配埋咖喱一流,而且法包好脆身,一路沾咖哩汁一路倾,好快已经食晒添,我哋见到差唔多枱枱都会点呢一样菜,果然系王牌菜之一

临走之前仲见到原来佢哋都有一啲自家炸嘅虾片卖,价钱唔算好贵,$25一包我哋都买咗一包试吓,铜锣湾如果想食吓泰国菜,呢一间系正宗首选
菠萝鸡粒炒饭
泰王咖哩发包软壳蟹