2015-05-29 587 浏览
和友人好久没见,大家分别忙于工作和自己的生活,难得约到出来见面 友人刚从泰国SHORT TRIP归来,却说在泰国吃不够泰菜,回来想再食 友人话佢成日经过呢间泰菜,都好多人食,所以就拣了这间方便就脚的泰厨食个LUNCH UPDATE一下大家的生活!行到入去先知原来泰厨有两层,店员安排我地坐上面 午膳时间特别多人食LUNCH,大部分位已经被OCCUPIED了原来泰厨平均一个LUNCH SET只系40-50蚊,但我地特登出到来旺角食饭,当然唔系想食碟头饭咁简单啦! 拎左个主餐黎拣小菜食~好彩之前有上OPENRICE睇,仲叫左友人PRINT张COUPON出黎! 因为呢度做紧个PROMOTION,有一蚊生虾可以食!我地紧系叫左一碟啦! 呢个 泰式生虾 真系好抵食!一蚊竟然有四件生虾! 虾都算几好肉,新鲜,配埋个泰式酱一齐食真系好开胃!!!我地原来先试串烧,因为上网见评价唔错,不过原来未咁早有得食 最后我地改要 泰式烧猪颈肉,份量都几多! 猪颈肉烧得好香口,肉不韧。而个汁更系灵魂,有点酸辣,但猪颈肉点来食味道非常好!午餐当然要有饭落肚,而 泰式菠萝炒饭 更加系我地既不二之选!因为我本身自己都好钟意
行到入去先知原来泰厨有两层,店员安排我地坐上面
泰式生虾
呢个 泰式生虾 真系好抵食!一蚊竟然有四件生虾!

虾都算几好肉,新鲜,配埋个泰式酱一齐食真系好开胃!!!
泰式烧猪颈肉
我地原来先试串烧,因为上网见评价唔错,不过原来未咁早有得食
最后我地改要 泰式烧猪颈肉,份量都几多!
泰式菠萝炒饭
因为我本身自己都好钟意食,尤其系连菠萝壳一齐上个种
来到见到炒饭粒粒分明,炒得非常均匀,每粒都系金黄色的!整个饭卖相非常好!
炒饭用料都很多,有好多海鲜、蔬菜粒,还有提子干,配搭得宜!因为不是好多菠萝炒饭都会放提子干,但提子干丰富了整个饭既口感!
泰式炒椰菜苗
除此之外我们还食了一个 泰式炒椰菜苗,其实我从没试过椰菜苗,不过友人推介!
加上她说椰菜苗比较少见,所以就叫来试试吧!
由于泰式的关系,味道有点辣,但怕辣的我都觉得好惹味!
椰菜苗咬落几爽口,泰式酱亦好入味!不错的!

总括而言这餐泰菜是很不错的!不过午餐食得太饱,要做多些运动去消消脂!
和友人亦在这里好好畅谈了一番,在泰国餐厅听到友人在泰国的有趣游历,仲收到泰国带回来的手信,实在很有意思!
到我们走时门外已开始烧串烧了!下次我一定会和朋友再试晚市,确保可以试到这里有名的串烧!
2015-05-21
泰式生虾