2021-07-21 956 浏览
又去咗炮台山揾嘢食啦,太耐冇去澳门,好挂住澳门猪扒包呀!最近无意得知炮台山有澳门梁庆记  ,即刻揾日去食!梁庆记系澳门百年老店,最出名传统手打竹升面,仲攞过米芝莲推荐添, 印象中我好似澳门都有食过, 呢晚点咗三款都好keep到水准!单层猪扒包($38)个包烘得好脆,猪扒肉质好腍,秘制酱汁系精粹,猪扒加大量洋葱一齐食,好正,不愧系招牌猪扒包,不过猪扒就比较薄身,都有d后悔冇点双层猪扒包($48),如果唔系会更加满足!安格斯牛配牛肉虾子捞面(M size $59)另一推荐, 面条较为阔身,食落略带嚼劲好有口感,虾子落得好慷慨,每条面都密布虾子,好足料!店方用上澳门生晒虾子,难怪鲜味特别突出。 每条面都挂上秘制酱汁,安格斯牛亦用靓料,用美国牛肩肉,唔会太肥,肉味浓郁,份量都唔少呢 !五香汁厚切脆猪扒饭配汤($52)猪扒一样软腍入味,五香汁辣辣地,好惹味。小店职员好有礼貌,听讲云吞都大粒足料,仲有好多口味选择,同埋咖喱都唔错,下次试吓先!

单层猪扒包($38)

安格斯牛配牛肉虾子捞面(M size $59)

五香汁厚切脆猪扒饭配汤($52)
猪扒一样软腍入味,五香汁辣辣地,好惹味。