2015-08-22 1714 浏览
今晚约左几个朋友仔晚饭,惊旺角太多人,于是喺油麻地站出,转个弯就见到呢间澳门仔,见门面咁大间,就一于入去试试啦。呢度都几多款式嘅嘢食,有火锅,又有串烧,又有小炒,啱晒啲样样都想试吓既朋友。叫左个澳门海鲜乳猪猪骨锅。个锅一嚟到,哗,乜咁大个嘅,有虾啦,有乳猪啦,有花蛤啦,仲有劲多猪骨㖭。啲乳猪虽然一齐浸落啲汤度,虽然会无咁脆,但系会更加入味。虾都几爽口,加埋清甜嘅粟米,食到好饱。之后再饮埋啲汤,好够味,啲材料嘅味道入晒落去。顺带一提,侍应生帮我地换左几次碟,见我哋啲汤少又主动加水,服务唔错。之后再叫左原条蒜蓉烧茄子,啲蒜蓉好香,连平时唔多钟意食茄子嘅我都忍唔住食左好多。话明澳门美食梗系要试个炭烧猪扒包啦。个包好脆,有少少㶶,啲猪扒好入味,完全感受到澳门嘅风味。

之后再饮埋啲汤,好够味,啲材料嘅味道入晒落去。

原条蒜蓉烧茄子

话明澳门美食梗系要试个炭烧猪扒包啦。
个包好脆,有少少㶶,啲猪扒好入味,完全感受到澳门嘅风味。