餐厅: 德記茶餐廳
资讯:

2024-12-26 0 浏览
寻日 25号圣诞假期,我带澳门过江龙亲戚入咗南丫岛尽吓地主之谊。我哋由索罟湾一路行到去榕树湾,到咗榕树湾只脚又攰肚又饿,见到有间德记茶餐厅,于是我哋二不话说准备冲入去医五脏腑歇下对脚。门口都未入,老板娘同伙计们笑容满面殷勤地招呼我哋入去坐,第一个印象已经觉得好今时今日呢种服务态度,真系好难揾到。入到里面,虽然铺面唔大,但系好干净好光猛,座位唔迫,一啲都唔似我哋平时食开果啲黑麻麻,坐得又迫,地下又污糟嘅茶餐厅。入到去我哋叫咗份鸡翼薯条,仲叫咗一个肉丝炒面,一杯热斋啡,一杯热奶茶。因为唔系老板娘落单,啲嘢未嚟果时,老板娘专登走过嚟问我哋,你哋有冇叫鸡翼薯条呀?老板娘叫我哋试吓,话好好味㗎。薯条一到,咬第一口,果然超级新鲜,脆卜卜、热辣辣,而且仲系粗身薯条,完全唔系柴皮薯条又幼果啲。佢哋个鸡翼仲可以炸到表面金黄脆卜卜,里面一啲血丝都冇,而且啲鸡肉仲好嫩滑,真系好正👍。肉丝炒面个面底炒到啱啱好唔硬,但系又系脆卜卜,啲肉丝唔干唔硬,软腍腍好新鲜,平时我食肉丝炒面唔会食啲肉,因为好硬同雪味好大,德记竟然令我哋光盘,一粒肉丝都冇剩。个奶茶滑嘟嘟,我亲戚话个斋啡好香👍。我亲戚话,德记啲薯条同鸡翼,真系超好味,佢系澳门都未食过。我哋两个人食到干干净净,我哋望吓隔离几张枱,啲人走嘅时候都系食到光盘,人流不断。老板娘好亲切,唔知系咪好多都系老街坊,老板娘见到佢哋会问,你今日想食咩啊?啲伙计好好,我问佢攞一杯热水𠮶时,佢问我亲戚你要唔要呀?跟住我亲戚俾个热水壶问伙计,可唔可以入落去呀?伙计话我不如入啲暖嘅水嘅俾你好唔好呀?惊太热我亲戚饮唔到,真系好细心。除咗德记服务态度及人情味令我印象深刻之外,德记啲新鲜嘢食仲令我更恋恋不忘。我亲戚仲话下次放假一定要过嚟香港,搭船去德记再食多次,特别系佢个鸡翼薯条👍👍👍。
2024-12-25
  • 鸡翼薯条、肉丝炒面、热奶茶、热斋啡