民声冰室系一间喺大坑区有名嘅港式餐厅,提供咗令人回味无穷嘅正宗港式美食。我最近去咗呢度,试咗佢哋嘅招牌菜手撕鸡、通菜同埋咸蛋肉饼,真系留低咗好深刻嘅印象。首先,咸蛋肉饼系民声冰室嘅招牌之一,果然冇令我哋失望。咸蛋肉饼香气四溢,外层挺身,内部鲜嫩多汁。咸蛋嘅浓郁味道同肉饼嘅鲜美完美结合,简直系舌尖上嘅高级享受。手撕鸡系一道令人垂涎嘅港式经典小食。鸡肉嫩滑多汁,完美地保留佐原本嘅鲜味,配埋细致嘅皮蛋酱汁,令呢道菜有好丰富嘅层次感。食咗呢道菜,我就彷佛返到屋企聚餐嘅美好时光,好有种怀旧嘅感觉。最后想健康啲叫咗碟通菜,无谂过都炒得刚刚好。天然甜味同埋脆度,加埋轻微嘅蒜香,散发出一种简单但好美味嘅风味。民声唯一嘅小缺点就系餐厅有时可能会有啲挤迫,建议提前预订,确保有座位。不论同家人朋友一齐享受美食,定系寻找一个怀旧嘅用餐场所,民声冰室都系一个绝佳嘅选择。

2023-08-14
  • 咸蛋肉饼