2023-03-09
🥄👩🏻🤝👨🏼心血来潮 心思思想食片皮鸭😍平时来来去去都系去酒楼 今次就拣咗专门食片皮鸭既地方 果然有惊喜😯😯🔸大都烤鸭品尝晚宴 ($688/ 2位用)💡淮杨双绣 (酸鱼 / 四喜烤夫)🐟前菜酸鱼既味道同平时食开既咕噜汁有丁点儿唔同 酸中带甜既部份比较重 而另一碟既烤夫其实即系烤面筋 咬落十分弹口 两碟前菜作为开胃菜算系不过亦不失💡元贝鸭丝羹🍲羹入面既元贝丝/ 鸭丝煮得十分"柔软+淋” 完全融入羹中 甚至分唔出两者既分别 而且入口十分顺滑 加上红醋味道更上一层楼💡大都烤鸭(半只)🍽️黎到今次二人餐既主角"片皮鸭" 表皮色泽令人食指大动 加上皮烤得非常松脆 肉质十分嫩滑 唔会觉得好"鞋” 加上清新爽口既配料(青瓜, 哈蜜瓜, 大葱, 紫萝卜)同酱汁 放系热热既饼皮上 完全系食到停唔到口 一块一块咁送入口💡淮杨灌汤小笼包爆汁! 爆汁! 爆汁! 皮薄馅靓又多汁既小笼包一定要小心拎起 我都唔小心整穿左一只😂💡黑椒双葱爆虾球/ 干煸四季豆 🍤🫘黑椒汁将大大只虾球 炒得十分入味 而且有去虾肠食得安心好多 十分有"镬气"既一道四季豆 食左咁多肉都要食番d蔬菜平衡一下! 发挥无失手既两道小炒菜式 表现
🔸大都烤鸭品尝晚宴 ($688/ 2位用)
💡淮杨双绣 (酸鱼 / 四喜烤夫)🐟
💡元贝鸭丝羹🍲
💡大都烤鸭(半只)🍽️
💡淮杨灌汤小笼包
💡黑椒双葱爆虾球/ 干煸四季豆 🍤🫘
黑椒汁将大大只虾球 炒得十分入味 而且有去虾肠食得安心好多 十分有"镬气"既一道四季豆 食左咁多肉都要食番d蔬菜平衡一下! 发挥无失手既两道小炒菜式 表现可以~