2020-11-10 7129 浏览
好耐无食过韩烧,呢排突然好想食返,就去拣成几年都无食过既汉和,对上一次食已经系好几(定10几?)年前,当时未有满/喜/殿字派既放题,想当年出呢只韩烧系人山人海,啲人排队咁抢野食,时至今日,已经无悉日人山人海,但系环境舒服左,虽然装修旧左啲,但都算干净,以前记得黑妈妈,呢家光猛左。入到去客人唔算好多,可能系平日星期二,放工7-9点晚市都只系坐大约一半多啲人。算几舒服。始终都系少左班游客。客人都多数系中年人,目测30几至50几最多,20几岁既客人几乎没有,一只手数得晒。野食方面,野饮就一个雪柜放晒,比起时下既放题款式比较少,主要就啤酒、汽水、少量韩式汽水,我只系饮左金色罐既青岛。肉就大部分都系腌好左既,食开日式烧肉可能会觉得咸,我就要揾生菜包住送,生菜好新鲜干净有蒜头豆酱,疫情下去唔到旅行,就当自己去左韩国食啦其他既前菜有4款泡菜、辣白菜就唔系好够味,萝白睇落争啲、无试,另外有罐头菠萝同水蜜桃、生菜,三文鱼刺身(我老公话呢个刺身系要抢)、火灸三文鱼寿司等等,另外就甜品有橙、西瓜、新鲜菠萝、有椰汁西米布甸、奶冻俾你加阿华田脆脆,好味呢个奶冻食左2杯!其他仲有想食既猪脚姜,够浓既可惜就觉得唔够

有蒜头豆酱,疫情下去唔到旅行,就当自己去左韩国食啦

食左2杯!

其他仲有想食既猪脚姜,够浓既可惜就觉得唔够辣,不过食左一大碗,另外仲有年糕、马啼糕,三文鱼皮,炒饭、时菜、拎返黎再煎热佢更好食。

仲有韩式炒粉丝都ok,不过太饱了,食左少少,啲烧好左俾你拎既鱼就好鞋,而糖水有渣喳同豆腐花,我两沟无再加糖水。食落岩岩好唔会太甜,不过豆腐花就好唔滑。凉粉就无试了。

最后就有3款味既牛奶公司雪糕(朱古力、香芋同云呢拿)同埋有碗棉花糖

食得好饱好满足。虽然比起时下百花争艳既放题,佢无疑系失色左少少,尤其系甜品同饮品(我老公话好耐未试过食牛奶公司既雪糕
)但系呢度就胜在舒舒服服自在地食野,又唔会计时赶你走,慢慢烧慢慢食都得~ 间唔时黎重温旧时味道都唔错。

汉和好似neway 80-90头既集体回忆之一。希望个老板都改善一下。其实有啲热盘唔系太需要,啲炒饭、西兰花仲有一旧旧唔知系烟猪手,完全唔需要放出黎,甜品可以引入返时下韩国多款雪糕、雪条、红豆鱼仔雪糕,唔好再放牛奶公司雪糕咁hea, 浪费左呢个场

饮品
生菜包烧肉