2018-09-08 162 浏览
最近喺IG见到人po"阿爷粥品手工涮涮锅"好似好正咁,于是call老公同朋友一齐黎试下,果然冇黎错。入到去,都几光猛同干净,店员安排我地坐四人卡位,唔会迫,比一般火锅或者鸡煲店阔,感觉舒适。店员态度殷勤亲切,猪一坐低,已经叫我地开壶茶,一边饮一边睇下食咩,由于火锅种类都有几款,海贼双飞锅,海佬粥锅,冬阴功蟹将军锅,美颜花胶鸡锅,又要睇下点食法,有咩食,所以真系要慢慢睇,店员都冇㶶㶶面,仲落力推介,唔错👍最后我地拣左好多人都钟意既美颜花胶鸡锅。任食任饮,每位都只系$298,60款配料,小食,甜品任点任食,都好抵食。另外饮品要$30蚊,就可以任饮,饮品除左一般普通汽水饮品,仲有冬瓜茶,奶盖红茶,桂花蜜,柚子蜜等。亦有芒果,青苹果,百香果等味道嘅沙冰,其中有个蝶豆花荔枝冰,好香又唔甜,颜色又靓。美颜花胶鸡锅,个汤底好雪白,有半只鸡+大量厚身花胶,非常足料。啲汤一滚,我地就醒目地即刻饮碗先,补充返d骨胶原,正呀。汤嘅味道好香甜,同埋鸡好滑。食完花胶鸡,店员拎左个海鲜拼盘,每位有鲍鱼一只,贵妃蚌一只,海花蟹半只、乳龙虾半只,海鲜全部即叫即㓥,非常生猛。店员帮我地先将全部海鲜放入汤底,滚起后三分钟

芒果,青苹果,百香果,蝶豆花荔枝冰

美颜花胶鸡锅

食完花胶鸡,店员拎左个海鲜拼盘,每位有鲍鱼一只,贵妃蚌一只,海花蟹半只、乳龙虾半只,海鲜全部即叫即㓥,非常生猛。店员帮我地先将全部海鲜放入汤底,滚起后三分钟就可以食。有张卡教你滚几耐食最好,岩晒我地呢d识食唔识煮嘅人。

海鲜拼盘

估唔到,呢个价钱嘅海鲜咁新鲜,贝壳类当中冇沙,洗好干净。鲍鱼爽口弹牙,贵妃蚌新鲜爽甜,乳龙虾肉质结实爽口,鲜味十足,而海花蟹虽然唔算大只,但肉质饱满鲜甜,所有海鲜都好好味。

龙虾鲍鱼

另外仲有蚬仔同手切牛肉,肉质同脂肪分布好好,食落好滑,好有口感。
手切牛,蚬

滑牛同手打牛丸,色泽唔错,肉质都可以,爱牛嘅人可以选择。
滑牛同手打牛丸

黑豚肉片同卖相特别嘅玫瑰花爽肉,够鲜甜,对食猪肉一般嘅朋友都话正,encore左1次。

玫瑰花爽肉,黑豚肉片

仲有虾多士食,炸得好香口,细个嘅回忆。而廖妈鸡翼脆卜卜,大良炸鲜奶亦唔错。
廖妈鸡翼,虾多士,大良炸鲜奶

响铃包紫菜,完全冇谂到两者咁夹,味道同层次升华,有紫菜味又吸收左海鲜汤嘅鲜甜味,而且长长的,有新鲜感😍
其实仲有好多款未试,但太饱喇,椰汁桂花糕都只敢叫2件试下,好滑好清甜,下次真系要留肚子再食过😋

响铃包紫菜,椰汁桂花糕

芒果,青苹果,百香果,蝶豆花荔枝冰