2019-10-20
今日同J一齐在荃湾做嘢,佢带左我来虾面店,佢话个汤底超正,我紧系要试下la!Menu选择颇丰富,可以选择套餐或散叫。今晚我们选择了一个二人餐 $228 ,包两碗面、小食几款、饮品两杯同埋两份甜品,相当抵吃!二人餐嘅小食,除咗有马来香炸鸡翼(两件)和马来沙嗲鸡脾肉肉串(两串)之外,仲可以拣多两款。鸡翼炸得非常香脆,鸡脾串也十分惹味!其中一款小食叫「秘制啰吔」,个名好特别!原来系一种马来西亚水果沙律,里面有菠萝、苹果、鱿鱼、油炸鬼粒、虾仔、花生碎等再加埋秘制啰吔酱,咸咸地,几得意!我比较喜欢食浓味D,所以拣左咖哩喇沙虾肉鱿鱼檬粉。汤底除了有喇沙还有咖哩,所以汤头非常惹味,亦不会太辣,虾肉很爽脆弹牙,鱿鱼亦很鲜甜,檬粉浸满汤汁好正,整体配合得很好!J拣左猪骨清鸡汤虾肉鱿鱼掺掺,同样拣左虾肉和鱿鱼,但汤底和面底就截然不同。汤底用猪骨和鸡汤淆制,清甜美味!面底系掺掺,即油面加米粉,口感丰富有层次,正呀!甜品方面~榴梿咖央多士~榴梿味好浓郁,多士香脆,J食到舐舐脷!柚子香茅冻系啫喱状,有D似台湾饮品「青蛙下卵」,而且有柚子和香茅的香味,几清新!自家制冰糖柠檬薏米水~薏米水清热去湿,加埋柠檬汁和冰糖
甜品方面~榴梿咖央多士~榴梿味好浓郁,多士
香脆,J食到舐舐脷!
自家制冰糖柠檬薏米水~薏米水清热去湿,加埋柠檬汁和冰糖酸酸甜甜好舒服!