2011-05-08 1773 浏览
沙田茵这间餐厅是我在80年代时巳经算是我喜爱及最怀念既餐厅之一, 儿时听到阿爸阿妈话70年代最多人来呢度拍拖食饭, 原来系一个拍拖胜地. 事隔巳经都20年好想怀缅这间餐厅既食物同地点. 沙嗲: 唔洗讲.. 仍然原用10几20年前既炭炉上, 但唯独是有不同之处系而家唔系用炭去"庆"住D沙嗲. 不过味道仍然系好好味. 呢个真系一绝, 佢地既沙嗲汁都系好怀旧好好味. 正! 春卷: 新鲜炸起好脆, 好特色. 好味 印尼炒饭: 真系好怀旧既味道, 几十年都系如一. 正 珍多冰: 细路仔既我时. 阿爸成日都觉得我系好钟意饮珍多冰, 因为好特色有绿色既凉粉条, 上面有一层白色既椰汁, 最低层有一少层既糖浆, 每次一坐底仲会第一句问我" 系唔系珍多冰" 以前觉得呢一杯既珍多冰好大杯好似饮极都饮唔完. 而家长大左同样都系"珍多冰"唔该. 但系老板仍然用返以前既玻璃杯. 感觉好似少左D. 但系几好饮几特别而家出面都好少有呢一种饮品喇. 总体上食物水准各样都系可以保持到几十年, 只系环境上少了一个小朋友最喜爱玩既滑梯. 食物好味固然系最梗要, 但系可以一代传一代既家族式餐厅系呢个20世纪都见少买少. 可以

春卷: 新鲜炸起好脆, 好特色. 好味

印尼炒饭: 真系好怀旧既味道, 几十年都系如一. 正

可以令人回味到过去既味道呢一样先系最难得最值得.
2011-03-12
  • 沙嗲