2019-03-26
系久违既韩牛啊!对上一次食韩牛已经系韩国旅行嘅时候,今次女友一话想食试,我呢个24孝男友当然做足research,上网揾到间食烤肉,又近女友返学地方,一于试下。餐厅提供多款套餐,我就拣咗呢个木槿花烧烤体验套餐,$1000楼下。一坐低就有三款小食,当然少不了泡菜,另外仲有芽菜同洋葱。前菜可以二选一,我地拣左韩牛他他。职员会帮你将所有食材包括鸡蛋、梨、葱花同生牛肉捞匀。生牛肉仍然非常嫩滑,食落无腥味,麻油令牛肉他他更香。下次去亲韩国餐厅都要食牛肉他他作前菜。同时间上菜亦有季节限定头盘,豆腐下面涂上芥茉酱,上面亦放左啲丝,囗感非常特别。成晚最期待已久嘅当然系韩牛,餐厅最正嘅系有专人帮我地烧,唔使搞到成个人充满油烟味之外,唔会因为自己烧得过熟而浪费左本身韩牛嘅价值。烤肉有牛肋骨,牛肉眼同济州猪腩片。虽然同和牛相比,入口即融既感觉无咁强烈,但牛肉味比和牛更重。油脂味非常香,牛肉眼特别嫩滑。腩肉外表稍脆,味道超正燘韩牛肋骨超级惊艳,燘得腍软入味,每啖肉都甜甜地之外仲非常juicy。入面有白萝卜、红萝卜、栗子、合桃等配菜。红萝卜吸收晒牛味浓郁嘅汤汁,非常入味。当然汤汁送饭亦系一流!相比燘韩牛肋骨,雪
一坐低就有三款小食,当然少不了泡菜,另外仲有芽菜同洋葱。
腩肉外表稍脆,味道超正
相比燘韩牛肋骨,雪浓汤伴随著浓浓牛骨香,鲜美却毫不油腻。汤内有几块韩牛簿片同白萝卜,亦有面(似上海幼面)。自己钟意逐羹逐羹白饭捞埋雪浓汤一齐食。
呢一餐令我谂起去马场食1++韩牛既时候,价格的确比韩国食贵,不过间唔中都想食下高级韩牛!