餐厅: 上海榮華川菜館
资讯:

2023-01-10 1128 浏览
平时我带阿妈食得多好野呢日咁啱去官塘上完堂阿妈带返我去食佢廿年前喺呢头食过嘅餐厅😆去到先知原来系一间开业左48年嘅老店😲可以试到阿妈回忆中嘅味道 感觉好特别🥰.💫二人套餐 ($218).🌟时菜狮子头有两大个狮子头🧆、娃娃菜🥬同冬菇好似过年屋企会煮嘅家常菜狮子头肉质软腍仲有肉汁流出黎 估唔到会咁juicy🤤.🌟银芽鳝糊 (+$33)冬天系食鳝嘅好日子☃️鳝切成一丝丝肉质结实 口感爽口弹牙加埋银芽好好送饭🍚.🌟酸辣汤酸辣汤好够味 非常足料材料切成丝 食落好饱肚 而且仲好大兜 每人起码饮到两碗以上🤓.🌟八宝茶八宝茶系中国传统茶品🍵落左好多材料 例如菊花🌼、杞子、红枣、果皮、茶叶等等呢次都系我第一次饮 感觉清新解腻 都几易入口.旧式嘅菜馆装修令我谂起儿时嘅回忆👧🏻比起打卡餐厅 朴实嘅街坊小店更添温暖同人情味☺️墙上面都有好多装饰同插画 可以睇到旧官塘嘅景致而且仲有几年得过米芝莲推介!😳🤩希望第时都可以食到呢啲香港滋味😙
平时我带阿妈食得多好野
呢日咁啱去官塘上完堂
阿妈带返我去食佢廿年前喺呢头食过嘅餐厅😆
去到先知原来系一间开业左48年嘅老店😲
可以试到阿妈回忆中嘅味道 感觉好特别🥰

💫二人套餐 ($218)

🌟时菜狮子头
时菜狮子头

有两大个狮子头🧆、娃娃菜🥬同冬菇
好似过年屋企会煮嘅家常菜

狮子头肉质软腍仲有肉汁流出黎
估唔到会咁juicy🤤
🌟银芽鳝糊 (+$33)
银芽鳝糊

而且仲好大兜 每人起码饮到两碗以上🤓
🌟八宝茶
八宝茶

八宝茶系中国传统茶品🍵
落左好多材料 例如菊花🌼、杞子、红枣、果皮、茶叶等等
呢次都系我第一次饮
感觉清新解腻 都几易入口