2021-02-07 2303 浏览
以前成日喺英国码头边食fish & chips,虽然系香港有唔少餐厅提供呢道菜,但质素参差,有啲裹面包糠,有啲整到吉列猪扒咁,呢间良心店暂时最接近回嘅味道,经app订位指定时间仲有半价,非常抵食。 🍽英式炸鱼配薯条——大比目鱼(格陵兰岛) Fish & Chips – Halibut (Greenland) ($145- original price)餐牌标明埋产地非常细心。炸鱼几厚身,肉质嫩滑,唔落柠檬汁都无咩腥味,面糊制成嘅脆皮厚度刚好,薯条系肥扁𠮶款够正宗,每条都有好多薯蓉,可惜部分淋左。为迁就香港人嘅口味,店家会提供茄汁和沙律酱,如果想local啲可以点返盐粒同malt vinegar。之前外卖食过鳕鱼都几高质。 🍽法式烤鸡半只Roasted Chicken – Original Chick (Half) ($100- original price)鸡肉颇嫩滑,系鸡胸鞋啲,带少少鸡油,鸡皮再脆啲就更好。两个人叫半只啱啱好,配一款$30嘅伴菜,我地拣左薯蓉,薯蓉加左烟肉碎,质感creamy,分量极多。 🍺Cider by Brother’s: Toffee Apple/ Coco

法式烤鸡半只

🍺Cider by Brother’s: Toffee Apple/ Coconut Lime ($55 each)
Toffee Apple味道较甜,味道贴近平时饮嘅苹果西打,但有浓香嘅拖肥味几特别。Coconut Lime饮落好大朕椰丝味,酸酸甜甜,我觉得闻落有啲人工,但朋友就好钟意,两款都几好饮。
Cider by Brother’s: Coconut Lime
下午茶
法式烤鸡半只