2019-08-20
行在人来人往的街道中,突然回忆起上海的味道,提醒紧自己好耐都无食上海菜啦,于是就揾到这间小笼家族来回味下,点完菜才发现我地叫嘅都唔系经典嘅上海菜,不过唔紧要啦,好味就得啦。干煸四季豆:任何食物干煸过都一定好食噶啦。但佢唔会煮得过火,食落都爽口,肉碎都有调味,有啲咸香味,几好送饭。家族海鲜炒饭:大大碟又足料,唔错。招牌口水鸡:以为只是一小份,点知都几大份下,酱汁调味唔错,仲有香葱和花生碎铺系面,肉质滑嫩,食落好香。手拍小黄瓜:夏日必点嘅清新凉菜!我去边度食饭都好,见到MENU有手拍黄瓜一定拣。手拍青瓜真系间间餐厅都可以整到唔同味,因为切到唔同size同埋调味的唔同都会影响味道和口感。呢只特色就系有好多芝麻,食落会香口啲。我地仲加啲口水鸡嘅汁落去,有啲麻辣香就更加好味啦!流沙煎堆:我系见好耐都无食过煎堆,以前细个过年返乡下早餐好似有食过,叫一份嚟怀念下儿时的味道。食落热辣辣,烟韧又香酥。
家族海鲜炒饭:大大碟又足料,唔错。