2023-05-29
两姊妹memu之食评继续扫。上回讲到凉面有几好味,今回回归基本,讲返呢间铺嘅招牌凉皮(29蚊)。凉皮我自己就食过N咁多次,食得辣嘅我次次都系食中辣,贪佢辣得嚟唔呛喉,又过到铺麻辣瘾。质素方面基本无乜太大分别,唔会话一时好好食一时好差,算非常稳定,凉皮弹牙辣度稳定。唯二要留心嘅,就系虽然辣得过瘾,但凉皮十分挂汁,记得带水/买嘢饮,同埋记得带纸巾,因为多数辣到口水鼻涕一齐嚟😂一碗凉皮基本配备有:一大堆唔知几多条嘅青瓜丝,对女士嚟讲够一餐,男士作为下午餐嘅凉皮份量,脆口嘅豌豆,花生碎,少量芫茜,最后系凉皮嘅灵魂 - 辣而不太油嘅辣汁!沾满辣汁嘅凉皮同爽脆嘅青瓜丝拌住几粒豆豆一齐食,愈食愈开胃,不消两嘢就食完,大食一族硬系会觉得有啲意尤未尽,好似踢到一半就完场咁。除左加底之外,如果想拣饱肚之选嘅话,敬请期待下次介绍嘅薯粉。