2023-10-05
恒河咖喱屋再度回归筲箕湾,而且系电车总站旁,好方便,游完电车河顺便食下。眼见都多街坊食,虽然餐牌有中文,但入面员工都系讲英文多。简单叫左个晚餐C 咖喱牛腩,佢个餐会有送烤饼/酥饼/饭,我地要有牛油香味既酥饼,仲有小食(印度脆饼、咖哩角同鸡件)送。餐汤系南瓜汤,唔算系浓汤但带有d黑椒味。野饮我地加左$20想试MANGO LASSI,呢度系mango lassi 系用新鲜芒果同乳酪打制而成,感觉thick D,几有口感又解辣。我地其实唔算食得辣,所以叫左少辣,好惹味,牛腩亦够腍,个汁都系比较厚身,沾烤饼食一流! 不知不觉全部汁都近乎点晒。酥饼系比烤饼脆,但两只都好味,我自己就钟意原味烤饼多。另外叫左牛油咖哩鸡,个汁系冇牛腩个个咁厚,有香滑感,有少少牛油味同蕃茄味,再加有D香料味,唔辣但又有香浓味道。呢个冇跟餐所以另加左一份plain Naanz,亦非常好味。鸡系滑又已经切成一粒粒,方便夹份饼内食。餐厅唔算好大,但都坐得舒适,好少食印度菜但都几岩好味有风味,钟意食咖哩的一定要试试!
餐汤系南瓜汤,唔算系浓汤但带有d黑椒味。