2010-01-21
相约友人行麦理浩径,晨早由北潭涌出发,去到东坝再回程,用了六小时﹗身心俱疲双腿又发软,回到北潭涌的入口时俾我地见到呢间发记士多﹗士多老板探头张望,向我地招手,仲大叫有冰冻啤酒汽水,一班酒鬼梗系俾佢引左入去啦﹗士多用木搭成,后面是一条小河,风景还不错,坐在露天的位置,叫了两支啤酒爽爽先﹗身水身汗饮番杯真系心旷神怡,大家吹下水仲要多包花生同吃,明明话好今日要健健康康睇黎都系事与愿违。友人肚饿要左个餐蛋面,餐肉是煎过的够哂香口,但个公仔面既汤就比较淡一点,佢话最好落多包味粉先掂﹗休息了半个钟再上路回家去,在回程时老早想著有这间士多,我估我地望梅上渴应会行快一点的﹗要提提呢度是没有厕所的,要去就要入个布幕直射进河里,觉得难受就忍忍吧﹗