2023-11-20
尖沙咀📌Reserva Ibérica 🇪🇸 我系劲钟意食 tapas,皆因细细碟,可以试多好多野 ( 即眼阔肚窄 ),帮衬咗 Reserva Ibérica 好几次,主要系去尖沙咀海港城分店 ( 尖咀店嘅服务的确如其他网友所讲,间中系有啲参差👀),基本上我主要order以下嘅食物: ▪️伊比利亚香肠拼蕃茄多士 ▫️伊比利亚火腿芝士拼盘 (私心推介💙)▪️腌制番茄配菲达芝士 (私心推介💙)▫️炸鱿鱼圈配蛋黄酱 (私心推介💙)▪️炒香蒜辣椒大蚬 (私心推介💙)▫️香煎盲𫚧▪️西班牙海鲜饭 (私心推介💙)▫️ 西班牙炸多士配雪糕 (私心推介💙)🇪🇸 伊比利亚香肠拼盘 $238 (Set)西班牙香肠我本人就麻麻,但加埋蕃茄脆脆多士,又另一番味道~🇪🇸 伊比利亚火腿芝士拼盘 $298呢个拼盘你只会 focus 黑毛猪火腿,真系好正~ 超赞!火腿充满油脂嘅甘香,种果香充斥口内,橡果饲养真心唔同d,完全油而不腻,令人好回味。 为食嘅我第一次食已经爱上,二话不说即刻买咗3 packs ( 约$1,183 ) 伊比利亚黑毛猪 Guijuelo 64 months 返屋企再慢慢再品尝 😎🇪🇸 腌制番茄配菲达芝士 $
▪️伊比利亚香肠拼蕃茄多士
▫️伊比利亚火腿芝士拼盘 (私心推介💙)
▪️腌制番茄配菲达芝士 (私心推介💙)
▫️炸鱿鱼圈配蛋黄酱 (私心推介💙)
▪️炒香蒜辣椒大蚬 (私心推介💙)
▫️香煎盲𫚧
▪️西班牙海鲜饭 (私心推介💙)
▫️ 西班牙炸多士配雪糕 (私心推介💙)
🇪🇸 伊比利亚香肠拼盘 $238 (Set)
西班牙香肠我本人就麻麻,但加埋蕃茄脆脆多士,又另一番味道~
🇪🇸 伊比利亚火腿芝士拼盘 $298
🇪🇸 腌制番茄配菲达芝士 $60
呢个真系好睇个人口味,我本人就钟意酸酸味味嘅嘢, 所以呢个头盘小食嘅真系好啱我口味,开胃醒胃。
🇪🇸 炸鱿鱼圈配蒜香蛋黄酱 $140
呢个炸鱿鱼圈的炸粉系好薄,鱿鱼嫩滑,有口感,配埋蛋黄酱真心一流。
🇪🇸 炒香蒜辣椒大蚬 $140
香蒜大蚬真系我每次必叫,真心不得了😋 又大只又juicy,真系会一只一只食唔停,我系连个汤汁都唔放过。
🇪🇸 香煎鲈鱼 $158
极度钟意食煎鱼嘅我,呢个香煎鲈鱼就好啱我口味,首先皮够脆,无鱼腥味,肉质够嫩,酱汁亦配合得好好 。
🇪🇸 西班牙海鲜饭 $248
我见有啲 comment 话西班牙海鲜饭比较干身/ 㶶,但系我就钟情呢种焦香味道 & 囗感。先睇海鲜份量都算足够,你会食到淡淡的烟熏味,饭质地系烟韧果种,粒粒饭都好入味,真心唔错喔
🇪🇸 西班牙炸多士配雪糕 $78
即叫即整,油条热辣辣,外脆内软,劲有咬口,建议大家[记住][记住][记住]要求肉桂粉砂糖另上,否则会觉得偏甜。另外,不得不提佢配上朱古力榛子雪糕球真系不得了,出面真系好少有呢个味道~正斗!
💡 Reserva Ibérica 有若干间分店,分布喺观塘、上环、湾仔、 铜锣湾 & 尖沙咀, 最近,位于大围围方 De Salsa by Reserva Iberica 亦已开幕,但眼见价单都偏贵,未有set meal ,不过,有机会我都会想试下。